leiedal golf 3 luchtfoto contour projectgebied

Leiedal maakt balans op van omgaan met schaarse ruimte

KORTRIJK - Wout Maddens heeft als voorzitter van Leiedal het nieuwste kmo-park voorgesteld: de oude site Malysse/Sterima krijgt een make-over en zal binnen twee tot drie jaar worden omgevormd tot een nieuwe place to be waar kmo's terecht kunnen. Het is de bedoeling om ook in de komende jaren soortgelijke projecten boven de doopvont te houden. Leiedal heeft gelijktijdig ook een balans opgemaakt van het ruimtegebruik voor bedrijven. Sinds 2020 werd 30 hectare aangesneden, op een bedrijventerrein of via een kernversterkend project (woongebied in combinatie met bedrijfsactiviteit).

Leiedal verheelt het niet dat het aansnijden van nieuwe ruimte voor ondernemen vandaag een delicate oefening is. Daarom wordt vooral ingezet op reconversie. Dit jaar zal 78 procent van de dossiers sprake zijn van herinrichting van oude bedrijfsgebouwen of pure reconversieprojecten. Bedrijven die toch meer ruimte nodig hebben zullen de komende jaren kunnen terugvallen op de ontwikkeling van Evolis II in Harelbeke (14 hectare)

Nieuwe en duurzame kmo-zones, waar minder beslag wordt gelegd op ruimte, zagen de voorbije jaren het levenslicht in Deerlijk (De Spijker), in Bellegem (Emdeka), of in Waregem (Groenbek). Ook  Bramier in Lauwe en Nelca in Lendelede hadden oppervlakte in de aanbieding.

Bedrijvenzones van de toekomst

Inmiddels daalt de vraag naar grond vanuit de hoek van de ondernemers niet. In overleg met Europese instanties broedt de intercommunale ook op een pilootproject (De Stapel), die in de toekomst meer en meer de norm zou kunnen worden. Het komt erop neer dat verschillende bedrijven worden samengebracht en 'gestapeld' in een circulair bedrijfsgebouw. Daarbij worden meerdere diensten gefaciliteerd voor alle deelnemers.

info: Leiedal kan tijdens de Bedrijven Contactdagen bezocht worden op stand 1.106.