lippens leopold

Leopold Lippens breekt een lans voor het ondernemerschap en voor Knokke

KNOKKE – De Knokse burgervader Leopold Lippens (hij wil naar eigen zeggen nog doorgaan met zijn mandaat tot aan zijn honderdste verjaardag) heeft in een opvallend interview zijn ongezouten mening gegeven over wat wel en niet belangrijk is in de maatschappij. Daarbij pleit hij expliciet voor het ondernemerschap, dat echte toegevoegde waarde meebrengt. 

Lippens schuwde naar goede gewoonte zijn woorden niet over wat wel en niet belangrijk is in de maatschappij. Hij sloeg daarbij nagels met koppen in de weekendkrant van De Persgroep. Volgens hem moeten er in Knokke nog meer hotels, nog meer discotheken, nog meer pleintjes en terrassen komen. Want dat betekent meer charme en uitstraling, en Knokke-Heist kan dat allemaal gebruiken.

Over het belang van ondernemers is Lippens, en terecht, zonneklaar. “Ondernemerschap en leiding geven worden in dit land onderschat. De verantwoordelijkheid die politici en grote bedrijfsleiders dragen is gigantisch. Zij bepalen het leven van duizenden mensen. Mocht ik beslissen, dan kreeg de premier van ons land honderd miljoen per jaar. Maar neen: in ons land is iedereen die geld verdient, per definitie slecht. Rijke mensen geven anderen werk: dat vergeet iedereen. Hoeveel doppers hebben er jobs gecreëerd? In Amerika krijgt ge respect als ge verantwoordelijkheid opneemt en mag iedereen verdienen wat hij wil, hier staat de pers als eerste klaar om u af te breken.”

Uniek Knokke

De burgemeester wijst er op dat zijn gemeente uniek is in België. “De toerist die hier één dag doorbrengt, geniet van dezelfde levenskwaliteit als iemand die hier woont of een tweede verblijf heeft. Wij hebben voor elk wat wils, in alle prijscategorieën. Nergens vindt ge een provinciestad van 35.000 inwoners met 1.800 winkels, 300 restaurants, 100 kunstgalerijen en 200 politiemensen. Wij hebben de luxe en het comfort van een grote stad, zonder de stress van een metropool. Hier voelen de mensen zich veilig en komen ze tot rust. Op hoogdagen rijden hier 100.000 fietsers en 1.000 golfkarretjes, ge kunt hier alles zonder auto doen. Wij bieden een levenskwaliteit die ge nergens in Europa aantreft. Ook in België zijn we uniek: hier wonen en verblijven Franstaligen en Nederlandstaligen, maar communautaire problemen zijn er nooit. Wij zijn misschien wel het enige échte stukje België. Het enige waar we zwak in scoren, is golfterreinen. In Amerika zou een stad als Knokke-Heist er zeven hebben, en wij hebben er maar één. Dus gaan we er nu een tweede aanleggen. Ook het uitgaansleven kan beter. Er zijn bijna geen nightclubs voor de jonge mensen, en op termijn is dat dodelijk voor een stad. Dus maken we ook daar werk van.”

Sneer naar journalistiek

Lippens geeft ook een stevige sneer naar de media. “Journalistiek is afbraak”, aldus de burgervader. “Dagbladen worden gevuld met negativiteit. Terwijl er zo veel goed nieuws te vertellen valt. Altijd maar kritiek, nooit eens applaus voor de verwezenlijkingen van de mensen. Hier in Knokke-Heist is het niet anders. Wij hebben een prachtige gemeente, uniek in Europa, maar als de dagbladen over ons schrijven, is het nooit goed.”

Misschien deze tip voor de Knokse burgemeester: lees wat meer Made in West-Vlaanderen.