lippens leopold

Leopold Lippens gedenkt tweedeverblijvers en middenstanders in zijn gebeden

KNOKKE – Het is bekend dat de Knokse burgemeester Leopold Lippens graag uitpakt met een goed doordachte stunt. Dit maal wil hij elke eigenaar van een tweede verblijf in zijn kustgemeente Knokke-Heist een waardebon schenken van 200 euro. Aan die gift is ook een voorwaarde verbonden, zij het maar één voorwaarde: de waardebon moet binnen een welbepaalde tijd worden opgebruikt in de gemeente, ofwel bij middenstanders (winkeliers) ofwel bij de horeca.

Met dit aanbod wil Lippens zijn eigen antwoord formuleren op crisis die wordt veroorzaakt door een monsterachtig virus. Hij schat de kostprijs voor zijn gemeentekas op 3 tot 4 miljoen euro. Maar Knokke-Heist zit er warmpjes in en kan zich dergelijke operatie probleemloos veroorloven.

Met de geschenkbon aan de tweede verblijvers wil Lippens ook een compensatie voor de betaalde verblijfstaks van 760 euro en de verloren weken die de eigenaars niet aan de kust konden zijn. Daarnaast steunt hij de eigen lokale middenstand. De meeste eigenaars zijn best vermogende mensen en hebben die 200 euro niet echt nodig. Maar Lippens creëert wel op zijn manier een soort solidariteit onder zijn lokale gemeenschap van tweedeverblijvers en zijn netwerk van middenstanders. 

Stevige investering

Naar schatting vijftien- tot twintigduizend adressen staan op de radar. “Het is een stevige investering, maar de tweedeverblijvers zijn voor de kustgemeente een zeer belangrijke doelgroep”, zegt burgemeester Leopold Lippens in het Nieuwsblad. “Wanneer de coronacrisis achter de rug is, moet de plaatselijke economie opnieuw draaien. Vandaar deze maatregel. We denken hiermee aan de toekomst van Knokke-Heist.”

Knokke-Heist telt 1.500 winkels, driehonderd restaurants, tachtig kunstgaleries en 25 strandbars. Die moesten door de crisis bijna allemaal de deuren sluiten.