L&H 2

Lernout & Hauspie technologie overleeft bij het grote Microsoft

IEPER - Ruim twintig jaar na de opkomst en de val van Lernout & Hauspie, leeft de West-Vlaamse spraaktechnologie verder bij het grote Microsoft. Over de waarde van de technologie werd destijds en na het failliet van L&H amper gediscussieerd: ze was bijzonder waardevol, daar waren experts het over eens. Die technologie verzeilde in 2001 eerst bij Scansoft en in 2005 bij Nuance dat Scansoft overnam. Nu wordt Nuance op zijn beurt voor groot geld ingelijfd door Microsoft.        

Microsoft legt niet minder dan 20 miljard dollar op tafel voor Nuance Communications, dat bekend staat omwille van zijn high tech toepassingen in de domeinen AI (artificiële intelligentie) en spraaktechnologie. Voor wie het zich nog herinnert: Microsoft, ene Bill Gates, nam in de gloriejaren van L&H (1997) ook al eens participatie van 5 procent (goed voor 45 miljoen dollar) in het toen nog veelbelovende Ieperse spraaktechnologiebedrijf. Of hoe de geschiedenis soms herschreven wordt.

Wie het dossier L&H van dichtbij volgde, weet dat de Amerikaanse reverse take over het Ieperse bedrijf mee heeft helpen nekken. In volle opgang had L&H immers enkele Amerikaanse kroonjuwelen overgenomen. Toen gingen de alarmbellen af tot in het Witte Huis, want het 'kleine' L&H dat zelfs geheime Amerikaanse technologie in handen kreeg, neen dat kon niet. Toen startte een operatie vernietiging, gevolgd door een reverse take over (een Amerikaans bedrijf haalde de ter ziele gegane technologie in huis).

Vandaag zijn de mogelijkheden van de steeds verder evoluerende spraaktechnologie quasi onbegrensd. L&H hielp destijds dat bedje spreiden met zijn innovatieve aanpak en zowaar een notering op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. Volgens experts zijn er vandaag voor spraaktechnologie vooral torenhoge verwachtingen in de gezondheidssector.