Nieuws West-Vlaanderen Liantis komt met WK-spelregels voor supporterende werkgevers en werknemers

Liantis komt met WK-spelregels voor supporterende werkgevers en werknemers

Liantis komt met WK-spelregels voor supporterende werkgevers en werknemers

BRUGGE – Straks breekt de WK-gekte uit in Qatar. Het wereldkampioenschap voetbal kan ook impact hebben op de sociale relaties binnen een bedrijf. Het met zijn hoofdzetel in Brugge gevestigde Liantis van CEO Philip Van Eeckhoute komt alvast met een aantal adviezen en spelregels om het terrein af te bakenen.

Op 20 november start het wereldkampioenschap voetbal 2022: het moment voor héél wat mensen om onze Rode Duivels of een ander nationaal elftal aan te moedigen. Ook op de werkvloer zullen fans zich ongetwijfeld roeren. Maar mogen ze thuiswerken om matchen te kunnen meepikken op televisie? En mogen medewerkers geschminkt naar het werk komen? HR-dienstengroep Liantis beantwoordt enkele pertinente vragen.

Tijdige en open communicatie

Zo kan het uurrooster, in functie van een wedstrijd van de Rode Duivels, gewijzigd worden middels tijdige communicatie. Zegt Matthias Debruyckere, juridisch expert bij HR-dienstengroep Liantis: “Op 1 december spelen onze Belgen hun derde wedstrijd tegen Kroatië al om 16 uur. Daardoor raken veel medewerkers vermoedelijk niet op tijd thuis om te supporteren. Daar kan je als werkgever wel verandering in brengen door het uurrooster tijdelijk te wijzigen en dat minstens 24 uur op voorhand duidelijk te communiceren.”

En wat met de vraag of een werkgever online-uitzendingen kan blokkeren op het werk? Matthias Debruyckere: “Voor voetbalfans zijn een EK en een WK natuurlijk het summum. Ik kan me inbeelden dat heel wat medewerkers dus graag enkele matchen volgen, eventueel op een tweede scherm. Als werkgever kan je de toegang tot bepaalde streamingwebsites blokkeren, al is het maar de vraag of dit effect heeft. Een medewerker kan ook via televisie, smartphone… de match volgen. Mij lijkt het dus efficiënter om de open dialoog na te streven en te kijken hoe werkgevers en medewerkers mekaar kunnen vinden.”

Thuiswerken of niet?

Mogen medewerkers vragen om thuis te werken op dagen dat de Rode Duivels spelen? Matthias Debruyckere: “Uiteraard mogen ze dat vragen, maar veel is natuurlijk afhankelijk van de thuiswerk-spelregels die al bestaan in een organisatie. Die zullen bepalen in welke mate een werkgever op zo’n vraag moet of kan ingaan. Stel je voor dat er afspraken zijn dat een medewerker op maandag en woensdag kan thuiswerken, maar de andere dagen op kantoor moet komen werken. Als de match dan op dinsdag is, zal de werkgever moeten afwegen of hij of zij daarin wil meegaan. Bovendien is het zo dat een medewerker tijdens thuiswerk ook nog steeds geacht wordt de arbeidstijd te respecteren. Merk je dat je medewerker graag wil thuiswerken om een match te bekijken? Dan is het beter dit goed door te spreken en duidelijke afspraken te maken. Zo kan het een oplossing zijn voor de medewerker om enkele uren verlof te nemen of om het uurrooster tijdelijk aan te passen.”

Feestje op het werk?

Mogen medewerkers geschminkt of in rode klederdracht naar het werk komen? Matthias Debruyckere: “Een werkgever heeft het recht om een kledingetiquette op te leggen in het bedrijf. Dat kan gebeuren via het arbeidsreglement. Het kan nooit kwaad om die regels – als ze bestaan – toch nog even in herinnering te brengen. Zeker als je wil vermijden dat je medewerkers met een rood geverfd gezicht klanten ontvangen of gehuld in een vlag achter hun bureau plaatsnemen. Heb je op vandaag nog geen kledingetiquette in je arbeidsreglement opgenomen? Dan kan je dit nog opnemen via een wijziging in het arbeidsreglement volgens de klassieke procedure.”

Kan je als werkgever een feestje organiseren op de werkvloer met alcohol tijdens de match van de Rode Duivels? “Op zich kan je als werkgever gerust een teambuilding organiseren tijdens de werkuren om van dit WK ook een moment te maken waarop je medewerkers samenbrengt”, zegt Matthias Debruyckere. “Natuurlijk ben je wel verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Bovendien moet je ook een alcoholbeleid hebben in je organisatie. In de eerste plaats natuurlijk om de medewerkers zelf te beschermen. Maar weet dat als je alcoholgebruik toelaat als werkgever, er ook een kans bestaat dat je aansprakelijk gesteld wordt wanneer een werknemer bijvoorbeeld betrokken raakt in een ongeval op de weg naar huis. Het is dus aangeraden om hier goed over na te denken. Want ook met toffe mocktails kan je een Duivels feestje bouwen, toch?”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.