Libeco in Frankfurt

Libeco steunt onderzoek naar alternatieven voor linnen

FRANKFURT - Het West-Vlaamse Libeco, wereldspeler met zijn aanbod van interieurtextiel op basis van linnen, zoekt ook meer en meer naar alternatieve producten. Het traditionele bedrijf van de familie Libeert, wil zijn eigen grenzen verleggen om aan de klimaatdoelstellingen tegemoet te komen. Dit bleek op de beurs Heimtextiel in Frankfurt. 

Wie Libeco zegt, denkt meteen ook aan linnen. "Dat zal ook nog in de toekomst zo blijven, maar toch zoeken we ook naar complementair aanbod", zeggen Lieven Ostyn en Brian Algoet namens Libeco. "Zelf kunnen we niet voorbij aan de vaststelling dat de vlasoogsten in onze contreien de voorbije drie jaren ronduit tegenvielen. Dat had zo zijn effect op de kwaliteit van de grondstof voor linnen. We vonden dat we het aan onszelf verplicht waren om ook out-of-the box te denken en dus de poort open te zetten voor aanvullende producten die ook qua duurzaamheid hoog scoren."

Zo is Libeco onder meer terecht gekomen bij het eveneens erg milieuvriendelijke hennep als grondstof. "We hebben de strategische beslissing genomen om mee te investeren in fundamentele onderzoek naar hennep", aldus Lieven Ostyn en Brian Algoet. "De landbouwbedrijven van bij ons zullen de kar moeten trekken, maar wij willen hen daarbij steun om stap per stap productie op te bouwen. Dat zal tijd vergen, maar aan het einde van de rit moet iedereen er beter van worden: de landbouwbedrijven zelf, de consumenten, de industrie en finaal ook wij als bedrijf vermits we meer troeven in handen krijgen met een product dat eveneens milieuvriendelijk is en ook complementair is aan vlas. Nu al merken we ook dat er belangstelling en vraag is vanuit de markt naar de natuurlijke vezels die hennep in huis heeft."

Eigen academie

De voorbije jaren heeft de hoofdzetel van Libeco in Meulebeke een grondige en moderne transformatie ondergaan. Alle productie 'voor de wereld' wordt nog altijd unilateraal aangemaakt in hartje West-Vlaanderen.

Libeco kampt, zoals zoveel andere bedrijven, wel continu met een vaak frustrerende zoektocht naar technische profielen. Om aan dat euvel te verhelpen heeft het West-Vlaamse bedrijf een eigen academie opgericht (Weaving Technicum) waar mensen met interesse, ongeacht de leeftijd, zich kunnen komen bekwamen in de kennis over de wondere wereld van textiel.