Nieuws West-Vlaanderen Lieven Danneels (Televic) wordt voorzitter bij de hogeschool VIVES

Lieven Danneels (Televic) wordt voorzitter bij de hogeschool VIVES

VARIO: Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen, Koolstraat 35, 1000 Brussel: raadsleden: Lieven Danneels

Lieven Danneels (Televic) wordt voorzitter bij de hogeschool VIVES

IZEGEM – Lieven Danneels, topman van het innovatiebedrijf Televic, werd gevraagd het voorzitterschap op te nemen van de hogeschool VIVES. Zijn nieuwe functie wordt in principe later deze week bevestigd. Danneels heeft naast zijn uitgesproken entrepreneurship, ook altijd een meer dan gezonde belangstelling getoond voor het reilen en zeilen in het onderwijs. Dat wordt nu ook erkend met zijn benoeming. Danneels volgt als voorzitter de zeer verdienstelijke Herman Vanlerberghe op.

Lieven Danneels was tot de voorbije zomer voorzitter bij Voka en maakte tot twee jaar terug ook als voorzitter de dienst uit bij de Kulak (9 jaar lang). Namens Voka was hij de voorbije jaren zeer actief betrokken bij het lobbywerk om de West-Vlaamse hogescholen en universiteit te geven waarop het recht had: een fair share van de overheidsmiddelen voor onderwijs en daarmee gepaard gaande ook het toewijzen van een aantal nieuwe opleidingen (Ma-na-Ma’s en postgraduaten).

Een recente studie van eerder dit jaar toonde nog een structurele onderfinanciering aan van het hoger onderwijs in West-Vlaanderen.  “De War for Talent komt al jaren bijzonder hard aan in onze provincie”, concludeerde Lieven Danneels toen als voorzitter Voka West-Vlaanderen. “60% van de West-Vlaamse jongeren gaat elders studeren en keert niet (onmiddellijk) terug. Omgekeerd komt nauwelijks één op de vier studenten in ons hoger onderwijs van buiten de provincie. Een rekensom die zwaar doorweegt op de economie en de maatschappij die schreeuwt om (top)talent.”

Net voor de zomer haalde het lobbywerk zijn slag thuis. De Vlaamse regering kende aan West-Vlaanderen een enveloppe toe van 5 miljoen euro, waarmee liefst 3 nieuwe Ma-na-Ma’s en 7 postgraduaten konden opgestart worden die aansluiten bij de economische speerpuntclusters van de provincie. De verdiensten van Danneels in dit zware dossier waren niet min. Met zijn eigen bedrijf Televic richt hij zich ook met de meest innovatieve leertools tot de onderwijswereld.

De hogeschool VIVES is de belangrijkste hogeschool in West-Vlaanderen, met campussen verdeeld over de hele provincie. Volgens de laatste cijfers heeft VIVES de kaap van de 16.000 studenten bereikt.

Verdienstelijk persoon

Herman Vanlerberghe, de uittredende voorzitter en jurist van vorming, was bestuurder bij de Katho (de voorloper van VIVES) sinds 1995, toen de fusiehogeschool 7 kleine hogescholen in het zuiden van de provincie overkoepelde. Hij was ook 15 jaar ondervoorzitter van het HOC (Hogeschoolonderhandelingscomité) en jaren ondervoorzitter van de dienst studentenvoorzieningen (eerst SOVO en later STUVO). Later werd hij ondervoorzitter van de raad van bestuur en sinds 2010 voorzitter in opvolging van wijlen Eric Vankeirsbilck. Hij bleef in die functie actief na de fusie tussen Katho en KHBO tot VIVES. Hij blijft ook bestuurslid van VIVES.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.