Libeert chocolade 23

Lily Libeert kandidaat voor ‘Personality of the Year’

KOMEN - Op 23 maart eerstkomend wordt de Gondola Storecheck Personality Award verkozen op een academische zitting in Zaventem. Deze Award is de meest prestigieuze prijs in de Belux foodretail en consumptie industrie. Ze bekroont een persoonlijkheid die het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft geïnvesteerd in zijn of haar bedrijf, maar ook voor de sector. De Ieperse Lily Libeert van het gelijknamige chocolade- en familiebedrijf uit Komen, verdedigt er de West-Vlaamse eer.  

De Personality Award bekroont niet enkel de bedrijfsresultaten en prestaties, maar wordt ook toegekend op basis van een aantal verschillende  parameters die een bedrijf in acht moet nemen. De erelijst liegt er niet om: sinds 15 jaar bekroont deze prijs de meest dynamische managers en entrepreneurs in de consumptiesector.
Lily Libeert leidt sinds 2013 mee het familiebedrijf in de vierde generatie samen met haar zus en haar twee broers. Ze is terecht niet weinig fier op de nominatie. "Dit is super, vooral gezien het feit dat we als familiebedrijf genomineerd zijn tussen grote multinationals zoals Coca-Cola, Mars en P&G", zegt ze. "Het zou schitterend zijn als we deze award zouden kunnen winnen. Het zou een erkenning zijn voor de inspanningen van het hele team en om ons Belgisch erfgoed – heerlijke en mooie chocolade – extra in de kijker te zetten. Het zou bovendien een kers op de taart zijn voor ons 100-jarig bestaan dit jaar."

Een begrip in de chocoladewereld

Het van origine Ieperse Libeert is een begrip in de chocoladewereld. Zowel als producent als in de rol van leverancier van zogenaamde seizoensproducten (Sinterklaas, Valentijn, Pasen..) aan de retail. Het is ook een exportbedrijf bij uitstek. Het aloude familierecept blijft een goed bewaard geheim.

In 1923 start stamvader Joseph Dequeker met een chocoladebedrijf in Izegem onder de naam 'Italo Suisse'. Maar in Izegem kent iedereen het als 'Het Chocoladefabriekske'. Italo Suisse verwijst naar de 2 landen waar Joseph chocolade leerde maken. Zijn missie? Zijn ervaring gebruiken om echte Belgische chocolade te maken.

Hoewel de chocolade niet veranderde, deed de wereld dat wel. De 4e generatie Libeert (de tweede generatie week in 1976 uit naar Komen) zet meer dan ooit in op maatschappelijke verantwoordelijkheid. Samen met de vzw’s Cocoa Horizons en Cunina wordt alleen 100% duurzame cacao aangekocht om zo de cacao-boeren in de Derde Wereld een betere toekomst te bieden. Ook de verpakkingen kregen een milieuvriendelijk karakter. De kwaliteit van het eindproduct en goed West-Vlaams ondernemerschap doen al die tijd de rest.

foto: Lily Libeert (tweede van rechts)

info: https://www.personalityoftheyear.be/de-genomineerden