Tajo luc en claudia

Luc De Bruyckere en West-Vlaamse topondernemers helpen aanvullend onderwijs organiseren voor kansarme jongeren

KORTRIJK - Kansarme jongeren via aanvullend onderwijs aan positieve kansen helpen. Dat is in één zin gezegd het maatschappelijk doel van de vereniging Tajo. In Kortrijk gaat Tajo, in samenwerking met de onderwijsinrichting Drie Hofsteden, inmiddels al twee jaar de strijd aan, met de bedoeling kansarme jongeren de ogen te openen en kansen te bezorgen. Luc De Bruyckere (gewezen Manager van het Jaar, erevoorzitter Ter Beke en Voka) en Claudia van Egmond (gewezen HR-manager bij onder meer ING Bank) zijn de drijvende kracht achter Tajo, en met hen een reeks West-Vlaamse topondernemers.

Per 1 september start niet alleen het reguliere onderwijs opnieuw op. Op de Kortrijkse onderwijscampus Drie Hofsteden (van de Athena Scholengroep) kunnen ook kansarme jongeren, geselecteerd door TAJO in samenwerking met alle betrokken lokale scholen, opnieuw terecht in het initiatief. "Het idee hebben we gehaald uit Nederland", vertelt Luc De Bruyckere. "Wat daar kon, moest ook hier lukken. We zijn vijf jaar terug gestart in Gent en vorig jaar ook in Kortrijk."

Kansarme jongeren empoweren

Volgens Luc De Bruyckere bewijzen alle statistieken over schooluitval dat die veel groter is in de groep van kansarmen. Het zijn dan ook de eersten die in de werkloosheid vervallen, en dat met lege handen.

"Net dat fenomeen wilden we tegengaan", aldus De Bruyckere. "Deze jongeren verdienen evengoed kansen in de maatschappij. Met Tajo proberen we ze in de goede richting (vanuit eigen talent en gezonde zelfkennis) te motiveren en hun ogen te openen. Deze jongeren volgen het normaal onderwijs, maar kunnen zich op zaterdag en op vrijwillige basis komen bijscholen door ervaringsgericht te leren. De bedoeling is tweevoudig: de jongeren een referentiekader geven over hoe de maatschappij in elkaar steekt, en ze zo nieuwe kansen en perspectieven geven. We willen deze kansarme jongeren met andere woorden empoweren, zelfvertrouwen geven en finaal ook sociale vaardigheden bijbrengen. 1.300 gastdocenten (experten die hun passie vrijwillig delen met de jongeren), waaronder ook heel wat idealistische ondernemers, staan binnen het kader van Tajo klaar om het initiatief vooruit te helpen, en het werkt."

Zoektocht naar donaties

Een hele rij West-Vlaamse topondernemers (die liever anoniem blijven) is het initiatief zeer genegen en steunt het ook financieel. In de raad van bestuur zetelen de bekende West-Vlaamse bedrijfsrevisor Jomi Boes en experte Maigret Hooijmaaijer naast grote namen zoals Johnny Thijs of Alexander Savereys (CMB).

De donaties kunnen schommelen tussen de 10.000 en de 100.000 euro. "Het aantrekken van nieuwe donateurs om de groei te financieren is en blijft een hele uitdaging", zegt Luc De Bruyckere nog. Bedrijven met interesse voor dit project kunnen mee informatie vinden via de website van TAJO.