Demeyere Luc 23 20220203 Deerlijk, Belgie. ENBRO ceo Luc De Meyere en zijn vennoot op het dak bij een zonnepanelen installatie bij een klant.

Luc Demeyere-Stijn Rigolle kunnen rekenen op strategische kapitaalinjectie voor hun energiebedrijven

KORTRIJK - De West-Vlaamse ondernemers Luc Demeyere en Stijn Rigolle hebben een belangrijke strategische stap gezet met hun energiebedrijven Enbro en Earth. Het duo wist kapitaal aan te trekken bij SFPIM, het Belgische Sovereign Wealth Fund. SFPIM investeert in Gridlink, de overkoepelende holding boven Enbro (de grootste Europese energiemakelaar)  en Earth, de snel groeiende solar installateur. SFPIM verwerft ongeveer 1/3 van de aandelen. Energie- en klimaattransitie zijn domeinen waar SFPIM zeer sterk op focust.

SFPIM verwerft in eerste instantie, en middels een inbreng van 12 miljoen euro, 18 procent van Gridlink, een belang dat nog kan verdubbelen. Het overheidsbedrijf laat verstaan dat er voldoende redenen waren om kapitaal te injecteren in Gridlink. Daarbij wordt expliciet verwezen naar drie elementen: de aanwezige brede kennis van de energiesector in al haar geledingen, de zeer ruime klantenbasis en de duidelijke link die wordt gelegd tussen het energiedossier en de uitrol van duurzame oplossingen. Gridlink wordt sinds 2018 geleid door co-CEO’s Stijn Rigolle en Luc Demeyere.

De verschillende bedrijven binnen de Gridlink portefeuille moeten, voor zowel B2B, B2C als de overheid, op basis van juist gemonitorde energiekosten bijkomende duurzame oplossingen voorstellen en uitrollen. Binnen de holding is daartoe niet enkel de technische knowhow aanwezig maar ook de onontbeerlijke commerciële slagkracht. Geconsolideerd realiseerde de groep in 2022 al een omzet van 51 miljoen euro, met een ebitda 8 miljoen euro. Het verse kapitaal, gekoppeld aan de uitgebreide ervaring moet de steile internationale ambities van de groep en de aanwezige bedrijven (Enbro, Earth) helpen waarmaken.

Klassieke energiemakelaar

Enbro startte in 2013 als klassieke energiemakelaar waarbij het door het bundelen van volumes en verbruiksprofielen betere energiecontracten voor haar klanten wist te negotiëren. Vandaag ligt de focus op de volledige begeleiding van het energiedossier van de klant. Sinds de oprichting werden daarbij al ruim 60.000 bedrijven geholpen. Daarnaast worden ook nog eens meer dan 50.000 particuliere aansluitingen volledig ontzorgd.

De internationalisering startte in 2018 met de oprichting van Enbro France. Ondertussen wordt de Franse markt vanuit 5 regionale kantoren bewerkt. Begin 2020 werd een Duitse collega - ondertussen Enbro GmbH – uit Sontra (in de buurt van Kassel) overgenomen. Enbro GmbH is ook actief in Oostenrijk en Polen. Enbro onderhandelt binnen de groep maar liefst 250.000 energiecontracten per jaar en is daarmee met afstand de grootste energiemakelaar van Europa.

Zon als bron

Vanuit de analyses van de energiedossiers van de Enbro-klanten ontstond een advies naar investeringen in hernieuwbare energie. Daarbij is solar, zeker vandaag, vanzelfsprekend. Die hernieuwbare investeringen juist dimensioneren op basis van correct genegocieerde energietarieven triggerde de beslissingen om Earth op te starten.

Vandaag is Earth een belangrijke speler op de Belgische solarmarkt zowel voor B2C, B2B als voor de overheid. In 2022 installeerde Earth meer dan 40 MWp. Earth was de eerste om ook voor particulieren een huurmodel voor zonnepanelen aan te bieden. Ook voor B2B zijn er verschillende SPV’s om een derde partij financiering op te tuigen. Earth is sinds kort ook actief in Frankrijk en Duitsland.

Gelukkige ondernemer

Luc Demeyere is een gelukkige ondernemer nu de kapitaalinjectie een feit is. " In bijna 10 jaar tijd hebben we een mooi bedrijf opgebouwd met een internationale impact op de belangrijke energiemarkt", zegt de Kortrijkse ondernemer. "Het vertrouwen van SFPIM zal ons in staat stellen onze teams te versterken en versneld onze steile ambities waar te maken. De uitdagingen in de markt zijn enorm en Gridlink wil en zal daarin een cruciale rol spelen.”