Renasci model fabriek

Oostendse Renasci (Luc Desender) gaat met BlueAlp strategische samenwerking aan met Shell

OOSTENDE - BlueAlp, het Nederlandse bedrijf waarin het Oostendse recyclagebedrijf Renasci (Luc Desender) voor 21,25 procent participeert, kondigt een strategische samenwerking aan met de bekende energiemultinational Shell. Het ultieme bewijs meteen dat de technologie van BlueAlp (dat een krakerinstallatie heeft staan in Oostende) bijzonder hoog wordt ingeschat. De technologie zorgt er voor dat zogenaamd waardeloos plastic afval alsnog kan omgezet worden naar een chemische grondstof.

Krachtens het vandaag bekrachtigde akkoord zullen BlueAlp en Shell een joint-venture oprichten voor de bouw van twee krakers in Nederland. Verwacht wordt dat deze installaties meer dan 30 kiloton plastic afval per jaar zullen kunnen verwerken. De krakers moeten tegen 2023 operationeel zijn en tegen dan pyrolyse-olie aanleveren aan raffinaderijen van Shell in Nederland en in Duitsland.

BlueAlp werd in 2015 opgericht door het Eindhovense ingenieursbureau Petrogas en enkele andere partijen. Luc Desender was met Renasci (een ecologisch recyclagebedrijf) investeerde van meet af aan mee in het project en is vandaag aandeelhouder voor 21,25 procent. De Brugse ondernemer maakte de technologische uitdaging mee waar door een pionierskraker neer te poten in Oostende. De ambities van BlueAlp zijn wereldwijd, en het referentiecontract met Shell bewijst dat die ambities ook terecht zijn. Dat wordt ook aangetoond door het feit dat Shell nu ook een kapitaalsverhoging, ter waarde van 50 miljoen euro, bij BlueAlp heeft ondertekend. Shell en Renasci zijn nu even grote partijen aan boord.