Nieuws West-Vlaanderen Luc Tack publiceert alweer een rapport met een strik aan

Luc Tack publiceert alweer een rapport met een strik aan

Luc Tack publiceert alweer een rapport met een strik aan

IEPER – Luc Tack heeft de jaarresultaten 2021 van zijn Picanol Group (naast Picanol, vooral ook Tessenderlo Chemie en Proferro) gepubliceerd. Eens te meer bewijst de bescheiden ondernemer in hem hoe goed hij wel is, via jaarresultaten met een strik aan.    

De omzet van 2021 steeg met +29%, goed voor een geconsolideerde omzet van 2,7 miljard euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) klom naar 430 miljoen euro (+19%). Picanol Group telt wereldwijd ongeveer 7.000 medewerkers. De omzetstijging wordt toegeschreven aan de herneming van de wereldeconomie na de pandemiecrisis. Maar Luc Tack waarschuwt ook meteen voor het nieuwe gevaar en de dreigende onzekerheid, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Groei in alle activiteiten

Na de zware impact van de COVID-19 pandemie in de eerste helft van 2020, zette het herstel – gestart in de tweede helft van 2020 – zich gedurende heel 2021 door. Zowel de activiteiten Weaving Machines (Picanol) als de andere industriële activiteiten (Proferro, PsiControl, Tessenderlo) vertoonden een sterke omzetstijging.

De afdeling Machines & Technologies, de historische activiteit van weefgetouwen van de groep, groeide het sterkst. De omzet steeg met 46 procent tot 660 miljoen euro, wat deels te verklaren valt door het doorrekenen van hogere energie- en grondstofprijzen. Ook de nieuwe IoT-technologie (Internet of Things) die de machines innovatief aanstuurt, verklaart de progressie in de cijfers. Maar ook de andere afdelingen groeiden sterk met Agro (de meststoffenbusiness van Tessenderlo) als trekker. Daar ging de omzet 29 procent omhoog tot 749 miljoen euro.

Uit de sterke omzetstijging puurde Picanol bovendien verhoudingsgewijs meer winst. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 62 procent, en dat ondanks het feit dat de divisie kreeg af te rekenen met een sterke stijging van de grondstofprijzen die het niet volledig aan de klanten kon doorrekenen.

Geen euforie

De nuchtere ondernemer die Luc Tack is, wenst geen euforie.  Picanol waarschuwt voor dit jaar voor druk op de winstmarge door hogere logistieke, energie- en grondstofkosten, en verwacht nogal wat onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en problemen in de toeleveringsketen. In tegenstelling tot vorig jaar stelt Picanol wél voor om een dividend uit te betalen, van 0,2 euro per aandeel.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.