Tack Picanol

Luc Tack wacht vol ongeduld op vergunning voor de bouw van een gascentrale

IEPER - Luc Tack staat bekend voor zijn vooruitziendheid en zijn strategisch inzicht. In Tessenderlo wil hij al langer een eigen gascentrale bouwen. Niet kwaad gezien in onzekere tijden qua energiebevoorrading. Maar al even bekend is de trage proceduregang in Vlaanderenland. Vlaams minister Zuhal Demir laat weten binnen de twee maanden het dossier te willen afronden.    

Volgens Demir wordt de technische onderbouwing van het dossier nog onderzocht. Daarbij is onder meer sprake van een administratief-technisch onderzoek naar de verlaagde uitstoot die gewaarborgd moet zijn. "Hoe dat technisch gerealiseerd wordt, is niet duidelijk, en dat is nochtans cruciaal voor een finale beoordeling", zo laat het kabinet Demir weten in een persbericht. "Goedgelovigheid bij omgevingsvergunningsaanvragen is zelden een goed idee."

Meer specifiek blijven er nog vragen over de uitstoot van ammoniak en stikstofoxide. Luc Tack gooide eerder al slaande argumenten op tafel, maar blijkbaar is dat nog niet genoeg. Daarom zal nu alweer een nieuw openbaar onderzoek georganiseerd worden. Er zal ook een nieuw advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie nodig zijn. Daarvoor worden maximaal 60 dagen extra uitgetrokken.

Anticiperen is de boodschap

Luc Tack, de grootaandeelhouder van Picanol en Tessenderlo Group, wil op het industrieterrein van Tessenderlo Group in de gelijknamige Limburgse gemeente een tweede gascentrale van 900 megawatt bouwen, naast de kleinere die er al staat. Hij wil daarmee anticiperen op de mogelijke problemen die er zitten aan te komen op de globale gasmarkt, alsook op de alsmaar oplopende gasprijzen.