Vermeersch Luc 23

Luc Vermeersch (brouwerij De Leite) is aan zijn twintigste limited edition bier toe

RUDDERVOORDE - In het Frans zeggen ze: 'Faut le faire'. Sinds hij in 2008 zijn eigen brouwerij opstartte in Ruddervoorde (De Leite) is Luc Vermeersch al aan zijn 20e limited edition bier toe. De bieren in beperkte oplage (1.000 tot 2.000 liter) vinden hun weg naar de consumenten hoofdzakelijk via de drankenhandels in West-Vlaanderen. Met mondjesmaat zoekt Vermeersch - die gepassioneerd is door zijn vak - ook aansluiting in de rest van Vlaanderen. Maar ook in het buitenland - van de buurlanden tot in de VS of Japan - zijn er fans te vinden van de bieren die Gullegemnaar Vermeersch op de markt brengt. 

Luc Vermeersch bestempelt zijn passie voor bieren als een uit de hand gelopen hobby. In 2008 maakte hij van zijn hobby ook een beroep en stampte een brouwerij uit de grond in het landelijke Ruddervoorde.

Brouwerij De Leite omarmt ook samenwerkingen, zoals het nu bewijst et zijn nieuwste 'boorling'. Deze maand brengt de West-Vlaamse brouwerij zijn nieuwe ‘Barrels & Pipes’ uit middels een samenwerking met collega Oud Beersel. Samen hebben ze het nieuwe bier ontwikkeld. Reeds in 2019 brachten de bevriende brouwers Luc Vermeersch van Brouwerij De Leite  en Gert Christiaens van Guezestekerij Oud Beersel een ‘collaboration-brew’ uit.  Het bier luisterde toen naar de naam ‘Cuvée Copain’. "Het initiatief smaakte naar meer", zegt Vermeersch daar over. "In 2021 besloten wel daarom als bevriende brouwers een tweede project te starten.  Deze keer mocht het nog wat specialer zijn."

Bier op twee plaatsen in houten vaten

Beide Brouwerijen zouden een basisbier van Brouwerij De Leite laten rijpen, elk op hun eigen houten vaten.  Beide bieren zouden ook apart worden afgevuld. En zo geschiede ook. Een donker bier van brouwerij De Leite verhuisde na de basisgisting naar 2 plaatsen. Een deel vertrok naar Beerse, waar het bij aankomst in grote houten vaten werd ondergebracht.  Een ander deel werd overgepompt naar de ‘Barrieken’ (houten wijnvaten van 220 liter) in Brouwerij De Leite.  Beide brouwers zouden het bier mengen met de lambiek van Brouwerij Oud Beersel.  Elk volgens eigen aanvoelen en ervaring.

In de daaropvolgende periode was plaats voor het aangename deel van de job.  Beide brouwers kwamen af en toe eens samen om elkaars biertje eens te proeven.  En wat verwacht werd, gebeurde ook : beide bieren kregen langzaam een mooi natuurlijk zuurtje.  De plannen rond de afwerking konden beginnen.

Barrels and pipes

Beide bieren werden apart afgevuld in een groene fles van 37.5 centiliter met kurk en ‘muselet’.  Het etiket moest de eigenheid en het ‘samen horen’ belichamen. De naam verwijst naar de 2 verschillende manieren van rijpen.  Waar het bier van Brouwerij De Leite ‘Barrels and Pipes’ heet, luistert het bij Brouwerij Oud Beersel naar de naam ‘Pipes and Barrels’.  Daarmee wordt verwezen naar de verschillende houten vaten waarin het bier rijpte. “De etiketten tonen duidelijk dat dit een samenwerking is, maar maken het voor de aandachtige bierliefhebber toch mogelijk om te zien uit welke brouwerij het bier komt” aldus de vrienden-brouwers.

Zoals het opschrift (limited edition) laat vermoeden gaat het ook hier om een beperkte oplage. “Het zal voor de rappe zijn”,   knipogen de brouwers. "We weten alvast dat we overal fans hebben zitten." En of dergelijke beperkte reeksen ook rendabel zijn? "De meeste wel, maar soms kan het eens anders uitdraaien ook, in functie van de gemaakte kosten", zegt Luc Vermeersch. "Belangrijkste is dat we onze eigen passie kunnen delen met die van echte bierliefhebbers, hier of elders in de wereld. En zij bestaan echt, die die hard fans."

.