Vermeersch Luc 23

Luc Vermeersch viert vijftien jaar brouwerij De Leite

RUDDERVOORDE - Van je hobby ook uw beroep maken. Wie droomt er niet van? Luc Vermeersch deed het in de beste Jacques Brel traditie: "Dans la vie, il faut réaliser ses rêves". Deze week viert de minzame Gullegemse ondernemer Luc Vermeersch de vijftiende verjaardag van zijn brouwerij de Leite in Ruddervoorde. 

In de tweede helft van de jaren negentig had Luc Vermeersch een grote droom. En hij ging er prompt achteraan. Hij werd zowaar gelegenheidsbrouwer in zijn eigen achtertuin, thuis. Just for fun, althans daar leek het toen nog op. Hij kon toen ook nog niet vermoeden welk verhaal hij nog zou schrijven met bier. Na de verkoop van zijn bedrijf Helbig, gooide hij zich helemaal en professioneel op zijn hobby. In april 2008 was brouwerij De Leite een feit.

Bierkunstenaar van beroep

In zijn eigen familie noemen ze hem graag een bierkunstenaar. Zelf zegt hij lachend dat bier al altijd de ideale verzekering is geweest tegen het beruchte zwarte gat. Want bier - met passie gebracht - brengt mensen dichter bij elkaar, en ook daar was het optimist en idealist Vermeersch allemaal om te doen.

Met brouwerij De Leite heeft hij in 15 jaar tijd inmiddels al een 20-tal originele biertjes op de markt gebracht. Elk biertje - zuur, meer klassiek of cuvée - kreeg ook een best originele naam (van Paljas over Ma Mère tot Femme Fatale en wat al niet meer) en een dito etiket mee. Het in Ruddervoorde gebrouwen gerstenat van de ambachtelijke brouwerij vindt zijn weg naar horeca-zaken over het hele land.

Duurzaam en lokaal

Naar aanleiding van de 15e verjaardag formuleert Luc Vermeersch ook graag ambities. Als maatschappelijk verantwoord ondernemer par excellence heeft hij waarden altijd hoog in het vaandel gedragen: werken met passie, met respect voor klanten en medewerkers, dienstbaarheid tonen bij elke stap in het proces.

Hij mikt ook meer dan ooit op duurzaamheid en lokale verankering. "We zijn het aan onszelf verplicht om de banden met de lokale community aan te snoeren", aldus Vermeersch met de eeuwige glimlach op de lippen. "Ik denk hier aan een hele reeks stakeholders: de lokale politici, de lokale ondernemers, de buren en de burgers. Laten we ze omarmen. Wat duurzaamheid betreft willen we meer dan ooit werk maken van een milieuvriendelijk waterbeleid en van een energievriendelijke aanpak."

(KC)