Oostende luchthaven green

Luchthaven Oostende krijgt grootste zonnepark van West-Vlaanderen

OOSTENDE - De luchthaven van Oostende-Brugge heeft het startschot gegeven voor de bouw van het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, meteen ook het tweede grootste van ons land. Energiebedrijf EnergyVision (waar Marc Coucke aandeelhouder is) plaatst naast de landingsbaan de komende maanden in totaal 60.000 zonnepanelen die vanaf september de luchthaven én Oostendse gezinnen van de eerste groene stroom zullen voorzien.Aan de investering hangt een prijskaartje van 35 miljoen euro.

Net nu de sector van zonnepanelen een crisisjaar doormaakt in België en onze buurlanden, duwt EnergyVision het gaspedaal stevig in. De komende twee jaar plant het Oost-Vlaamse energiebedrijf vele tientallen megawatts aan zonnepanelen.

Bijna 37 MWp is alvast voorzien op Luchthaven Oostende-Brugge. Daar bouwt EnergyVision de komende maanden het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, goed voor een totale oppervlakte van 303.864 vierkante meter, oftewel meer dan 60 voetbalvelden groot. De productie van de zonne-energie daar betekent op jaarbasis een besparing van goed 10.100 ton CO2. Momenteel is er in West-Vlaanderen maar een beperkt aansluitvermogen beschikbaar voor zonneparken, maar het energiebedrijf heeft dankzij een slimme configuratie wel een oplossing voorzien.

Voor elk wat wils

De opgewekte energie zal in eerste instantie gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de volledige luchthavensite”n dixit Eric Dumas, CEO van de luchthaven. “Dankzij dit project kan de luchthaven werken op 100% groene stroom. Dit is een belangrijke stap in onze doelstelling om tegen 2030 30% minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 net zero te bereiken. De overige elektriciteit gaat naar liefst 10.000 gezinnen in onze directe omgeving. Voor ons is het absoluut belangrijk om ook onze buren van stroom uit eigen regio te laten profiteren. Als alles goed gaat, kunnen de eerste gezinnen al vanaf september van groene stroom genieten. In het najaar zullen er dan ook voldoende zonnepanelen op de luchthaven operationeel zijn om al 10 MWp aan stroom op te wekken.”

Tegen het voorjaar van 2026 moeten alle zonnepanelen geplaatst en aangesloten zijn en kunnen in totaal 10.000 gezinnen ‘groene stroom van ‘t zeetje’ krijgen. Bijzonder is dat de Oostendenaars ook een centje kunnen verdienen aan het project door mee te investeren via burgerparticipatie. Het project op de luchthaven zorgt dus niet alleen voor een fikse vergroening van het stroomaanbod in Oostende. De Oostendenaars krijgen ook de kans om er zelf een centje aan te verdienen. Via www.stroomvantzeetje.be kunnen gezinnen zich vanaf vandaag niet alleen inschrijven om opgewekte elektriciteit aan te kopen tegen vaste prijzen, ze kunnen er ook kiezen om mee te investeren.