Luxaviation Bombardier

Luxaviation (Wevelgem) verbluft met Rolls Royce van de zakenjets

WEVELGEM - Rond het jaareinde is bij Luxaviation Belgium de nieuwste aanwinst geland in ons land: een Bombardier 5500 (zie ook video voor presentatie). De luxueuze superjet geldt als de Rolls Royce van de privé-vliegtuigen. Luxaviation Belgium, dat in ons land twee sites telt (Wevelgem, Brussel), is gespecialiseerd in het verzorgen van privé- of zakenreizen en beheert een vloot van in totaal net geen dertig toestellen. Het nieuwste paradepaardje uit de stal van Bombardier staat ook ter beschikking van West-Vlaamse zakenlui.    

De Bombardier Global 5500 werd aangekocht door een Belgische zakenman, die het toestel voor eigen gebruik inzet. Maar in de uren dat de eigenaar het niet gebruikt, kan de 'vliegende Rolls Royce' gecommercialiseerd worden. Daarvoor wordt beroep gedaan op Luxaviation. "We hebben omwille van corona geen gemakkelijke jaren achter de rug, maar we verwachten vanaf nu een grote revival", vertelt Dominiek Deman, business development director bij Luxaviation. "In 2021 reeds hebben we gemerkt dat de interesse bij ondernemers voor privé-vluchten danig toeneemt. Daarom hebben wij met Luxaviation ook drie nieuwe zakenjets -van het type Cessna Citation CJ4 (GEN2) van Cessna- aangekocht. Eén van die vliegtuigen werd inmiddels al door een West-Vlaamse zakenman aangekocht. De andere 2 Cessna Citation CJ4 jets worden geopereerd binnen de formule Sky Club. Hierbij koopt men een deel van een toestel, maar geniet men van de voordelen van een toestel al was u volledig eigenaar. Die toestellen zullen vanaf de zomer ook inzetbaar zijn. Daar bovenop komt nu dus ook de Bombardier Global 5500. Al die vliegtuigen kunnen grote afstanden overbruggen. Met de Citation CJ4 (GEN2) overbrug je gemakkelijk afstanden van drie en een half uur,  pakweg Moskou, Istanbul of Marrakesh. De Bombardier Global 5500, die plaats biedt aan 13 personen, kan vanuit Wevelgem in één ruk naar pakweg Zuid-Afrika, Tokyo of Los Angeles vliegen."

Te verwachten revival

Luxaviation heeft zo'n 150 mensen in dienst, netjes verdeeld over de sites van Wevelgem en Brussel. De grote helft (85) zijn piloten, waarvan  de overgrote meerderheid in loondienst werkt en moet beantwoorden aan de hoogste normen. "Gezien de te verwachten revival, denken we dat er dit jaar nog tien nieuwe piloten zullen moeten bijkomen", aldus nog Dominiek Deman. "We merken aan alles dat er een grote appetijt leeft in de markt, en we willen daarom onze rol als dienstverlener blijven spelen."

Luxaviation wordt sinds 2021 geleid door een West-Vlaamse CEO in de persoon van de dynamische Loppemnaar Ward Bonduel. Het privé-luchtvaartbedrijf heeft een vloot van in totaal 27 vliegtuigen. Het bedrijf onderhoudt en beheert ook de private jets van een aantal grote namen uit de West-Vlaamse ondernemerswereld. De luchthaven van Wevelgem teert, zoals blijkt uit de laatste cijfers, voor het grootste deel op het uitvoeren van privé-vluchten voor zakenlui.

Video Bombardier 5500Global 5500 business jet - YouTube