Nieuws West-Vlaanderen Lybover haalt milieuvriendelijk referentiecontract binnen in Limburg

Lybover haalt milieuvriendelijk referentiecontract binnen in Limburg

Lybover haalt milieuvriendelijk referentiecontract binnen in Limburg

WAREGEM – Lybover Bulk (één van de zes filialen van de Lybover Groep) en het Zweedse Envac kregen van Biostoom Beringen de opdracht om een innovatieve optische sorteerinstallatie te bouwen, die 5 verschillende afvalzakken sorteert op kleur, zonder de zakken te beschadigen. De afvalzakken worden opgehaald door de intercommunale Limburg.net in één en dezelfde vuilniswagen. De nieuwe en milieuvriendelijke Optimo-sorteerinstallatie wordt gebouwd in Ravenshout (Beringen), naast de nieuwe biostoomcentrale van Biostoom Beringen, een filiaal van afvalverwerkingsbedrijf Bionerga.

De nieuwe sorteerinstallatie in Beringen zal huishoudelijke afvalzakken met een hoge sorteerefficiëntie en zuiverheid aanvaarden, bewaren, transporteren en sorteren. De installatie is ontworpen voor een sorteercapaciteit van 150.000 ton per jaar en zal 5 huishoudelijke afvalfracties in gekleurde afvalzakken sorteren: P+MD, textiel, keuken-, tuin-en restafval. Bovendien heeft de sorteerinstallatie een ingebouwde toekomstige uitbreidbaarheid met twee extra fracties.

In de sorteerinstallatie worden de ingezamelde afvalzakken gelost en gebufferd in een modulaire bunker. Een automatisch transportsysteem voert de afvalzakken vanuit de bunker naar het toevoersysteem, waar de zakken op de transportbanden naar de sorteerzone worden getransporteerd. Op deze transportbanden worden de zakken voorbereid om het sorteerproces te optimaliseren. Het hele sorteerproces gebeurt zonder de zakken te beschadigen. De bewezen en innovatieve aanpak, gebaseerd op de principes van bronsortering en multi-stroomafvalinzameling met één vuilniswagen, zal een belangrijke positieve impact hebben op de efficiëntie van de afvalinzameling en op het aantal kilometers dat door de vuilniswagens wordt afgelegd. Dit zal resulteren in een aanzienlijke vermindering van de CO²-uitstoot.

De nieuwe sorteerinstallatie zal holistisch worden ontworpen met de nadruk op netheid, standaardisering, operabiliteit, beschikbaarheid en veiligheid. Door de toepassing van spitstechnologie zal de installatie energetisch worden geoptimaliseerd, waardoor het stroomverbruik tot een minimum zal worden beperkt. Het is dan ook geen verrassing dat deze referentie-installatie nu al nationale en internationale belangstelling wekt.

Uitrol naar Europa

Voor dit project zal Lybover Bulk samenwerken met het Zweedse bedrijf Envac. Lybover treedt daarbij op als hoofdaannemer.  Envac is wereldleider op het gebied van geautomatiseerde afvalinzameling en de uitvinder van het pneumatische afvalinzamelingssysteem en het Optibag-sorteersysteem voor huishoudelijk afval dat aan de bron wordt gescheiden. Hans Boels, CEO van Lybover, hoopt dat dit contract een springplank kan zijn voor een uitrol van soortgelijke projecten in Europa. De referentie-installatie in Limburg kan nu al rekenen op heel wat nationale en internationale belangstelling.

Lybover, met standplaats Waregem, is een familiale bedrijvengroep die zich onderscheidt door de combinatie van technologische uitmuntendheid en deskundig projectmanagement. De groep is actief sinds 1985, telt nu meer dan 200 werknemers en heeft meer dan 5.000 succesvolle projecten gerealiseerd. De groep staat internationaal bekend om haar kennis en ervaring op het gebied van ontstoffing, recycling, bulk handling, brandbeveiliging, productie van staal en RVS componenten en industriële assemblage. Elk van de 6 onafhankelijke business units die Lybover verenigt, is een specialist in zijn domein. De nauwe samenwerking tussen de bedrijven van de groep, in combinatie met de exclusieve samenwerking met 15 internationale technologiepartners, creëert een unieke symbiose tussen technologie en projectbeheer.

Internationale ervaring

Envac is wereldleider op het gebied van geautomatiseerde afvalinzameling en de uitvinder van het pneumatische afvalinzamelingssysteem en het Optibag-sorteersysteem voor huishoudelijk afval dat aan de bron wordt gescheiden. Op basis van innovatie en vindingrijkheid, neemt Envac de lead in het ontwerp en de implementatie van de volgende generatie recycling-oplossingen met behulp van grondstofefficiënte afvalverwerking. Envac Scandinavia AB is onderdeel van de Envac Group met kantoren in meer dan 20 landen en meer dan 700 werknemers wereldwijd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.