WAAK circulair

Maatwerkbedrijf WAAK maakt van circulaire economie een strategische prioriteit

KUURNE - Het Kuurnse WAAK zet als eerste maatwerkbedrijf van West-Vlaanderen radicaal in op de circulaire economie. Een strategische interne denkoefening ligt aan de basis van een strategische optie. WAAK werkt vooral voor derde bedrijven en maakt van 'refurbishing' van zogenaamd afgeschreven producten een topprioriteit. De eerste contracten zijn inmiddels binnen en zorgen op termijn voor zekerheid van tewerkstelling.     

Volgens Kristof Hots, onder meer directeur sales , wil WAAK een heuse pionier zijn als het over circulaire economie. "Het is een heel leerproces en we hebben daarom ook diepgaande opleidingen opgezet om alle factoren en aspecten onder de knie te krijgen", zegt Hots. "We merken alvast dat de interesse er is bij onze klanten uit de reguliere sector."

De zoektocht naar een efficiënte en betrouwbare partner voor refurbishment bracht nu alvast Satellic bij WAAK. Een vast team medewerkers houdt er nu jaarlijks zo’n 100.000 OBU’s (On board units ofte tolkkastjes) in topconditie. Zo kunnen deze toestellen herhaaldelijk hergebruikt worden door vrachtwagenchauffeurs die over Belgische wegen rijden. WAAK en Satellic tekenen nu voor een sterk partnership vanuit een duurzame visie. Wanneer een OBU wordt teruggebracht, is het toestel zeker nog het recupereren waard. Mits een nauwgezette check-up en de nodige herstellingen. Voor dat refurbishment doet Satellic een beroep op WAAK. Concreet betekent dit: beheren, registreren, uitlezen, leegmaken, herprogrammeren, opschonen en opnieuw verpakken. Finaal is de klant -in casu Satellic en zijn chauffeurs- de winnaar op termijn.

De sterkte van maatwerk

WAAK stelt mensen tewerk met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Dat is een uitdaging maar tegelijk ook een sterkte. De maatwerkers zijn sterk gefocust op hun deeltaak in het proces. Cruciaal voor toestellen zoals OBU’s waar heel wat complexe onderdelen en processen samenkomen. “We geloven sterk in circulair ondernemen omdat het aandeel voor onze maatwerkers heel groot is”, dixit Tim Vannieuwenhuyse, algemeen directeur van WAAK.

Om het complexe refurbishment te vertalen naar een werkbaar proces, met minimaal risico op fouten en tal van controles, doorliepen WAAK en Satellic samen een intens voorbereidingsjaar. Een stevige investering van beide partijen. “Deze lange voorbereidingsperiode vroeg ook van ons veel, maar dat was het waard”, weet Benoit Lempkowicz, woordvoerder van Satellic. “Met WAAK hebben we een betrouwbare partner voor de komende 8 tot 10 jaar. Bovendien stellen zij zich erg flexibel op en dat is voor ons een must.”

Toegevoegde waarde in de ecologische economie

Vanuit een klare blik op de toekomst richt WAAK zich expliciet op de ecologische economie. De eerste concrete projecten in refurbishment zijn daar duidelijke voorbeelden van. Ook meewerken aan warmtepompen, laadpalen, elektrische wagens en slimme digitale meters maken deel uit van dit segment. “We koesteren gezonde ambities", zegt Tim Vannieuwenhuyse. "Dit jaar willen we 25% toegevoegde waarde creëren in de ecologische economie. Met Satellic gaan nog een stap verder richting de circulaire economie.”

WAAK gaat op zoek naar complexe activiteiten en zet die, met ondersteuning van techniek, om naar deelprocessen voor maatwerkers. Die denkoefening vraagt vaak veel energie en tijd. Daarom gaat WAAK bewust op zoek naar opdrachten op lange termijn. Satellic geeft dagelijks 25 tot 30 voltijdse equivalenten werk. Bovendien voeren maatwerkers in andere afdelingen ondertussen ook de assemblage van de stroomkabels uit en onderzoekt WAAK actief of er een circulair gebruik mogelijk is van de polystyreen blisters. Want ook dat meedenken en processen helpen verbeteren vanuit engineering en ervaring maakt van WAAK een sterke partner voor bedrijven.