rebelle

Martijn Defauw (restaurant Rebelle) krijgt van Gault & Millau de titel van ‘Belofte van het Jaar’

KORTRIJK, MARKE - Restaurant Rebelle in Marke is voorlopig nog relatief onbekend - alhoewel - maar lang zal dat niet meer duren. De chef kok en uitbater Martijn Defauw (34) kreeg zopas een onderscheiding waar je in dat milieu enkel kan van dromen: die van Jonge Chef van het Jaar. Met de groeten van Gault & Millau.

Martijn Defauw en partner Tessa D'Haene begonnen vier jaar terug aan hun groter avontuur en stopten er meteen al hun spaargeld en nog meer in. Defauw heeft een passie voor koken sinds zijn veertiende. In de nieuwste restaurantgids komen 187 West-Vlaamse zaken aan bod, waarvan 24 nieuwkomers.  

Voor een digitaal publiek van duizenden restaurateurs, journalisten en partners stelden Marc Declerck en presentatrice Virginie Claes de negentiende editie van de Belgische Gault & Millau Gids voor. Dit gebeurde gezien de huidige omstandigheden opnieuw digitaal. Het afgelopen jaar werden de anonieme inspecteurs van de gids aangenaam verrast door de veerkracht van de restaurateurs en de kwaliteit in het bord. Dit resulteerde in 135 nieuwe adressen en maar liefst 122 stijgers.

De gastronomische gids telt in dit wederom bijzondere jaar eveneens 135 nieuwe gastronomische adressen. De restaurantsector blijft dus ondanks de moeilijke periode  groeien en dat toont hoeveel talent en passie er in ons land aanwezig is, aldus de redactie.

West-Vlaamse prijsbeest

De titel van Chef van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Thierry Theys van Nuance in Duffel. “Met zijn zin voor nuances - what’s in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes", aldus de commentaar van Marc Declerck, CEO van Gault & Millau en zijn redactie. "Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels. Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie.

Tot Jonge Chefs van het Jaar werden dit jaar bekroond: Martin Volkaerts (L’Amandier, Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle, Marke) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen, Brussel) voor het Brussels Gewest.

Rebelle is een ontmoetingsplaats voor jong en oud die op zoek zijn naar betaalbare gastronomie. "Wij streven ernaar een restaurant te zijn dat door de gasten omschreven wordt als warm en gastvrij", zo luidt de thesis van Martijn Defauw. "Kwaliteit staat daarbij op alle vakken centraal alsook het gebruik van eerlijke, verantwoorde producten. De keuken is hedendaags, jong en vernieuwd, met oog voor detail en evenwicht. We  serveren creatieve gerechten met invloeden uit de Oosterse cultuur. Toegankelijk, geen pretenties, minimalistisch met een kleine schittering en een snuifje pit, daar draait het bij ons om."

Hertog Jan, De Jonkman en alle anderen

 

De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan in Antwerpen - West-Vlaams aan de basis (Gert-Jan De Mangeleer) - met een score van 18/20. Ook De Jonkman kreeg een 18. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beide met een score van 16/20. De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16.5/20.

Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17.5/20, Sel Gris (Knokke-Heist) met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette-De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16.5/20, en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

Voor de Wijnkaart van het Jaar moet je ook naar West-Vlaanderen en meer bepaald naar Sans Cravate in Brugge van expert Henk Van Oudenhove.