Matexi kijkt tevreden terug op 2022

WAREGEM - De Waregemse 'buurtontwikkelaar' Matexi pakt uit met voorbeeldige jaarcijfers. Dat blijkt uit het geïntegreerd activiteitenverslag van 2022. De Belgische marktleider in residentiële vastgoedontwikkeling kijkt met 1.492 opgeleverde woningen en appartementen tevreden terug op het voorbije jaar. Matexi realiseerde in het woelige jaar 2022 een omzet van 438 miljoen euro, een beperkte daling tegenover de 450 miljoen euro van 2021. De eerste maanden van 2023 startten bovendien positief, zowel op het vlak van verwerving, verkoop als opleveringen.

 

Met verstoorde energievoorzieningen, verhoogde bouwkosten en verhoogde loonkosten door de hoge inflatie en gestegen rentevoeten bleek 2022 een uitdagend jaar voor de vastgoedsector. Buurtontwikkelaar en marktleider in residentiële vastgoedontwikkeling en stedelijke herontwikkeling Matexi wist zich naar eigen zeggen echter goed staande te houden. de cijfers werden voorgesteld tijdens de Algemene Vergadering. In feite blijven de cijfers stabiel, spijts de eerder ongunstige macro-economische factoren en dat is al een prestatie op zich. Zo bedraagt de geconsolideerde omzet van het jaar 2022 438 miljoen euro en bleef het operationeel resultaat (EBITDA) met 55,3 miljoen euro ook stabiel.

Blik op toekomst

Met een blik op de toekomt investeerde het Waregemse bedrijf in 2022 ook 94 miljoen euro in onder andere de verwerving van nieuwe gronden en panden, goed voor meer dan 2.500 wooneenheden. Bij meer dan 90% van deze acquisities gaat het om brownfields of binnenstedelijke gronden of panden. De pipeline aan toekomstige projecten wordt daarmee aangevuld tot een verkoopwaarde van meer dan 6 miljard euro.
Daarnaast verkreeg Matexi een vergunning voor 1.647 wooneenheden. Het bekomen van vergunningen wordt wel steeds meer een uitdaging wat de betaalbaarheid van woningen en appartementen niet ten goede komt.
Matexi kon in 2022 ook enkele grote verkoopstransacties afsluiten, zoals de verkoop van het retailvastgoed in de iconische Antwerp Tower aan Baloise Insurance en van een volledig woonblok in Quartier Bleu in Hasselt aan Home Invest Belgium. In 2022 werden daarnaast 1.492 wooneenheden, waarvan 546 woningen, 874 appartementen, 72 retail- & kantoorunits en iets meer dan een kwart in Polen opgeleverd. Daarbij stelt de marktleider vast dat de balans steeds meer overhelt naar meergezinswoningen.

Familiaal verankerd

Het, intussen 12e geïntegreerde, activiteitenverslag dat Matexi presenteerde omvat de geconsolideerde jaarrekening van Matexi Group NV en zijn dochtervennootschappen. Sinds 2 november 2021 is Matexi NV immers een dochteronderneming van de holding Matexi Group NV.

Deze gewijzigde structuur heeft geen invloed op het aandeelhouderschap van Matexi, dat een zuivere familiale onderneming blijft (te weten de families Hannecaert-Vande Vyvere).