Matexi lanceert verfrissende formule voor kandidaat-kopers van vastgoed

WAREGEM - BNP Paribas Fortis en Matexi gaan een partnership aan en lanceren HappyNest, een formule waarbij kandidaat-kopers een nieuwbouwwoning huren en na enkele jaren de kans krijgen om die te kopen. Een deel van het betaalde huurgeld wordt dan in mindering gebracht van de aankoopprijs. De marktleiders in België in respectievelijk hypothecaire kredieten en vastgoedontwikkeling willen op die manier de woningmarkt toegankelijker maken. Met energiezuinige nieuwbouwhuizen en -appartementen focussen ze bovendien op duurzaamheid.

Helemaal nieuw is het concept niet. Dewaele biedt al sinds 2016 de behoorlijk populaire Rent to Buy-formule aan, en de vraag blijkt vele malen groter dan het aanbod, dixit Sofie Spriet, CEO van Dewaele.

Matexi biedt nu ook op zijn beurt de verfrissende formule aan. De cijfers van woonleningen in 2022 tonen andermaal aan dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Ondanks de stijging van de langetermijnrentes werden vorig jaar zo’n 255.000 hypothecaire kredieten afgesloten, goed voor een recordbedrag van 42,8 miljard euro. Toch is het aantal nieuwe hypothecaire kredieten fors gedaald, zo blijkt uit de statistieken die de Beroepsvereniging van het Krediet publiceerde op 27 april 2023.

Betaalbaar en duurzaam

Een studie van de onafhankelijke denktank Itinera toont aan dat, rekening houdende met de gestegen marktrente, begin 2023 de toegankelijkheid via een hypothecair krediet tot een woning van 295.000 euro gedaald is tot amper een kwart (24%) van de Belgische huishoudens, terwijl dat enkele jaren geleden nog 32% was.

Bovendien maken de hoge energieprijzen iedereen bewust van de voordelen van een energiezuinige woning. Toekomstige eigenaars besteden dan ook steeds meer aandacht aan de energieprestatie van een woning, de zogenaamde EPC-waarde. Uit recent onderzoek van BNP Paribas Fortis blijkt dat de jaarlijkse energiekost bij een woning met het beste EPC-label (489 euro) gemiddeld meer dan 5.000 euro lager ligt dan bij een woning met het slechtste label (5.871 euro).

Voor een energetische renovatie of de aankoop van een energiezuinige woning is echter een groot budget nodig. De aankoopprijs van een woning met EPC-label A ligt gemiddeld 84.000 euro hoger dan die van een woning met het laagste EPC-label. Bovendien, om een hypothecair krediet te kunnen krijgen, moeten kandidaat-kopers minimaal ongeveer 20% van de investering kunnen financieren met eigen middelen, zoals voorgeschreven door de Nationale Bank van België.

Nu huren, later kopen

Voor velen is het dus niet vanzelfsprekend om tot de vastgoedmarkt toe te treden. BNP Paribas Fortis en Matexi willen met HappyNest het duurzame, energiezuinige nieuwbouwsegment in België betaalbaarder en toegankelijker maken.

Met HappyNest gaat een kandidaat-koper de woning aanvankelijk huren. Dat gebeurt volgens het 3-6-9-principe aan een marktconforme prijs. In het 5e en het 6e jaar biedt de formule de mogelijkheid om de woning te kopen, zonder verplichting. De betaalde huurgelden worden deels in mindering gebracht van de aankoopprijs. Concreet gaat het om 50% van de huur van de laatste 4 jaar. Daardoor hoeft de kandidaat-koper tijdens de huurperiode minder te sparen om bij aankoop voldoende eigen middelen te hebben. HappyNest zet in op duurzaamheid en biedt uitsluitend energiezuinige nieuwbouwwoningen aan.

“Een kwalitatieve woning in een aangename buurt is een basisbehoefte waarop we als familiebedrijf al decennia inzetten", zegt Olivier Lambrecht, CEO van het Waregemse Matexi (zie foto). "Maar een betaalbare woonkost, rekening houdend met de aankoop- en energiekost, is vandaag de dag een echte maatschappelijke uitdaging. HappyNest, als innovatief alternatief voor het onmiddellijk verwerven van een duurzame nieuwbouwwoning, speelt hierop in. We zijn blij dat we als marktleider kunnen samenwerken met de grootste bank van België om op nationale schaal bij te dragen tot betaalbaar wonen.”

Vrije keuze

De aankoopprijs is bij aanvang van het huurcontract vastgelegd. De kandidaat-koper kiest zelf bij welke bank hij/zij een hypothecair krediet aangaat. Indien de huurder ervoor opteert om de woning niet te kopen, dan kan hij/zij ervoor kiezen om ze verder te blijven huren, of om het pand te verlaten. In het begin zal de HappyNest-formule aangeboden worden voor woningen in Deurne, Geel, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Machelen en Vilvoorde. Aangezien Matexi woningen bouwt in heel België, zal de formule op termijn in het hele land beschikbaar worden.