Mc Three

Mc Three Carpets staat te koop

WAREGEM - Mc Three, het tapijtenbedrijf van de familie Vanwynsberghe dat op het keerpunt van de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw werd opgericht, staat te koop. Het bedrijft heeft een poot in Europa (Waregem, pal langs de E17 autosnelweg) en met de volle dochter Orian Rugs ook een in de Verenigde Staten. Mc Three werd jaren terug gelinkt aan Balta - ook tien bij een in gang gezet verkoopproces - maar die deal sprong toen af.      

De familie Vanwynsberghe zet de karpettenspecialist Mc Three te koop. Via twee aparte processen staan zowel de Belgische als de Amerikaanse tak van het West-Vlaamse tapijtbedrijf in de etalage. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen. Mc Three is een van de laatste onafhankelijke spelers in de Vlaamse tapijtsector. De karpettenspecialist bestond tot voor kort uit drie onderdelen: Mc Three (Waregem), het Amerikaanse Orian Rugs (Anderson, South Carolina) en het Turkse Sofiteks (Bursa). Dat laatste, niet-performante onderdeel werd door de coronacrisis evenwel stopgezet middels navolging van alles sociale geplogendheden.

De groep is sinds ruim vier decennia in handen van de familie Vanwynsberghe. Volgens De Tijd heeft Sophia Vanwynsberghe (dochter van de betreurde en in 2021 overleden peetvader Lucien Vanwynsberghe) het beurshuis KBC Securities in de arm genomen om een koper te vinden voor de Belgische Mc Three-tak. Een andere tussenpersoon zoekt een koper voor het Amerikaanse Orian Rugs. Het vastgoed van Mc Three maakt geen onderdeel uit de transactie.

Precieze financiële cijfers zijn, steeds volgens dezelfde bron, niet meteen voorhanden, maar de Belgische tak van Mc Three zou goed zijn voor een omzet van ongeveer 50 miljoen euro en winstgevend zijn. Orian Rugs zou qua inkomsten bijna dubbel zo groot zijn, maar wel minder rendabel.