McThree2

McThree kiest voor schoktherapie en sluit de deuren in Waregem

WAREGEM - Als er effectief sprake is van crisis, dan kan dat er het levende bewijs van zijn: tapijtenbedrijf McThree sluit de deuren in Waregem. Dat werd door het management aangekondigd. Het gaat om een 'intentie tot sluiting' maar een weg terug lijkt geen kans te maken omdat al meerdere pistes uitgeprobeerd werden zonder succes. Nu is de Wet Renault van toepassing. Bijna 300 mensen komen zonder job te zitten. McThree was het levenswerk van de betreurde 'captain' Lucien Vanwynsberghe. Het bericht van de voorgenomen sluiting komt als een volslagen verrassing voor de regio. 

Mc Three Carpets ontstond in 1989. De textielonderneming uit Waregem ontwikkelde zich tot een toonaangevende fabrikant en leverancier van machinaal geweven tapijten (‘carpets’) in diverse productcategorieën, voornamelijk op basis van polypropyleen, voor de residentiële markt (private label). Mc Three Carpets breng collecties op de markt in meer dan 70 landen, waarbij het grootste deel in West-Europa via retail-, groothandels- en e-commerce distributiekanalen wordt verkocht (70%).

Het bedrijf levert een uitgebreide collectie kwaliteitstapijten in verschillende ordergroottes binnen een kort tijdsbestek, en zet daarbij sinds jaar en dag sterk in op service en dienstverlening. Daarnaast produceert de onderneming middels extrusie ook klantspecifieke garens, zowel voor toepassingen in diverse sectoren, zoals de textielsector zelf, maar ook voor toepassingen in de automobiel- en de bouwsector (isolatie).

Toenemende concurrentie 

Mc Three Carpets werd in de afgelopen jaren geconfronteerd met een steeds verder stijgende concurrentie vanuit de lageloonlanden, een structurele overcapaciteit en prijsdruk op de internationale markten, zo meldt het bedrijf zelf in een persbericht. Eerder hadden de financiële crisis(sen) vanaf 2008, de Brexit en devaluatie van de Turkse lira de tapijt- en textielmarkt al onder druk gezet. De ‘Corona-crisis’ leidde wereldwijd tot een vertraging in de economie, maar dit resulteerde wel in een tijdelijke toename in de vraag naar interieur- en textielproducten. Dit korte termijneffect is inmiddels volledig uitgewerkt omdat de investeringen en kosten in deze periode versneld gemaakt werden, kwam er vervolgens een sterke terugval in de vraag naar tapijtproducten.

Structurele problemen

Het management van Mc Three Carpets laat weten dat men zich geconfronteerd zag met structurele marktproblemen. De onderneming moet vaststellen dat sinds de Russische inval in Oekraïne de energieprijzen en andere kosten sterk gestegen zijn, met een toegenomen inflatie, oplopende rentelasten en een sterk gedaald consumentenvertrouwen tot gevolg.

Feit is dat inmiddels bij McThree Carpets de bestellingen sterk teruggelopen zijn: de productievolumes zijn significant gedaald en er is geen vooruitzicht op een kentering. De onderneming doet ook reeds geruime tijd een beroep op economische werkloosheid. Tegelijkertijd zijn de kosten structureel sterk gestegen, zowel op het vlak van energie, lonen als van leveranciers. Daardoor zijn de marges ontoereikend geworden om de organisatie langdurig in stand te houden. De bedrijfsleiding moet vaststellen dat de verliezen steeds verder toenemen.

Collectief ontslag

Voor Mc Three Carpets zelf werd recent een overnemer gezocht, maar in het huidig economisch klimaat van recessie en stijgende rentelasten werden geen kandidaat-overnemers gevonden.Die zoektocht werd dus stop gezet.

Aangezien na onderzoek gebleken is dat er geen toekomstmogelijkheden zijn om de activiteiten op een rendabele manier voort te zetten, is de bedrijfsleiding van Mc Three Carpets van oordeel dat het aangewezen is om de activiteiten op korte termijn volledig stop te zetten en is zij voornemens om tot collectief ontslag en sluiting van de onderneming over te gaan. De voorgenomen stopzetting zou het verlies van in totaal 278 arbeidsplaatsen betekenen. Hierover werd dinsdag al het sociaal overleg opgestart.