Sioen beurs

Michèle Sioen heeft genoeg van de beurs en stelt delisting voor

ARDOOIE - "De beurs is niet meer ons ding." Met deze nuchtere woorden kondigde Michèle Sioen de delisting aan van het gelijknamige familiebedrijf dat in 1996 naar de beurs trok. Sioen biedt aan de minderheidsaandeelhouders 23 euro per aandeel aan, zowat 5 euro meer dan de koers van midden vorige week, een fair deal dus. In totaal biedt de familie Sioen, vertegenwoordigd door de drie dochters van het overleden echtpaar Jean-Jacques en Jacqueline Sioen, 160 miljoen aan om de algehele controle (meer dan 95 procent) in eigen beheer terug te winnen.

Sioen Industries mag dan wel een bod doen, het is niet zeker of dat bod ook lukt. Als 5 procent van de aandeelhouders verkiezen om niet in te gaan op het voorstel, blijft alles bij het oude. Sioen wijst er ook zelf op dat de besprekingen zich bevinden in een stadium waarin er nog geen garantie kan worden gegeven dat er enige transactie zal plaatsvinden.

Sinds de beursintroducie, net geen 25 jaar terug, hield de familie Sioen altijd om en bij de 65 procent van de aandelen in eigen portefeuille. "Zonder de beurs zouden we nooit gegroeid zijn, zoals we dat nu hebben kunnen doen", benadrukte Michèle Sioen de voorbije dagen in de media. "Maar nu zijn er, buiten de beurs, tal van andere mogelijkheden om groei te financieren, dat lijkt ons een beter idee. De beurs brengt te veel lasten met zich en te weinig lusten."

Parel op de beurs

Beurskenners verwachten, op basis van andere ervaringen met bedrijven die de beurs vaarwel zegden, dat Sioen ook de komende jaren weer nieuwe groei zal laten optekenen. Als dat waar is, dan zijn de lusten enkel voor de familie en niet meer voor beleggers die hopen op meerwaarde van het aandeel. Sioen werd in het verleden door experts wel eens een parel op de beurs genoemd. Sowieso blijft de lange termijn strategie cruciaal in ons verhaal, benadrukte Michèle Sioen ook nog naar aanleiding van de gewenste delisting.

Sommige waarnemers menen dat het bod niet toevallig komt, en wel omdat de aandelen nu grosso modo gezakt zijn in waarde. Anderen leggen een verband met de erfenis die de begin dit jaar plots overleden Jacqueline Sioen-Zoete (77) overlaat voor haar drie dochters en de 9 kleinkinderen. Dit zou best buiten beurs kunnen geregeld worden, luidt dan de redenering.