Sioen-Michèle-20-eigen-foto-Michèle

Michèle Sioen: “Sioen blijft Sioen.”

ARDOOIE - Sioen blijft Sioen, en blijft dus familiaal verankerd, zelfs al komt er an offer you can't refuse. Dat zegt Michèle Sioen in een interview. Over de opvolging op de middellange termijn is nog niets beslist, laat ze ook verstaan. En ze kijkt ook terug op de beursexit van het familiebedrijf. "Het grootste voordeel? Geen lastige interviews meer met de media", aldus Michèle Sioen. 

Michèle Sioen deed haar uitspraken in het weekblad Trends. "De verkoop van het bedrijf is niet aan de orde", zegt ze daar. "Zelfs niet als het om een onredelijke som geld zou gaan. We hebben als familie een langetermijnvisie en willen er voor gaan. Dit is het levenswerk van onze ouders en van mezelf en van mijn zussen, en dat willen we gewoon voortzetten."

Over de opvolging is ze karig met commentaar. "Alle opties liggen open, eventueel zelfs een extra muros manager", zegt ze daarover. Eén zoon, Jean-Charles Joris, draait al mee in de top van het gebeuren. "Hij doet het goed maar heeft nog een heel leertraject voor zich en moet zijn strepen verdienen", zegt de moeder die ook CEO is. "Enfin, alle opties zijn open. Ik heb nog een zoon (Antoine) die niet actief is in het bedrijf en ook mijn zussen (Pascale, Danniëlle) hebben kinderen. De tijd zal het uitwijzen."

Na de beurs

In mei 2021 verliet Sioen de beurs van Brussel. En of er sindsdien veel veranderd is? "Onze manier van werken is niet wezenlijk veranderd", aldus Michèle Sioen aan Trends. "We behouden alle regels van corporate governance, biivoorbeeld ons  renumeratie- en auditcomité, en verder maken we nog altijd een jaarverslag. Maar er is nu wel meer tijd voor langetermijndenken omdat we geen kwartaal- of halfjaarraporten meer moeten voorleggen. We moeten ook geen twee maal per jaar meer naar de financiële analisten." En dan lachend: "We moeten ook geen lastige interviews meer geven."

Tot slot nog dit: over de toekomst van de industrie in Europa maakt ze zich grote zorgen. "Als de kosten in Europa veel hoger blijken te zijn dan op een ander continent, dan zullen we wel verplicht zijn om ons aan te passen", zegt ze nog. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat we spelen met onze welvaart."