Panckoucke familie

Middelkerkse ondernemersfamilie Panckoucke geeft enorme boost aan Veurne

VEURNE, DIKSMUIDE - De familie Panckoucke, een voorbeeld van een echte en hechte West-Vlaamse ondernemersfamilie, investeert net geen tien miljoen euro aan de rand van Veurne. Daar wordt een winkelcomplex gebouwd, in samenwerking en na overleg met de stad. 160 nieuwe jobs staan in de stijgers. Vader Piet Panckoucke en zijn meewerkende kinderen (Lynn, Thibault en Thomas) hebben zich de voorbije decennia een hele reputatie opgebouwd. Enerzijds als bouwheren voor grote retailers zoals Colruyt of Lidl (via Pano Real Estate) en anderzijds via residentieel vastgoed (Pattim). West-Vlaams en familiaal ondernemerschap pur sang zeg maar.    

De kogel is door de kerk. Vastgoedontwikkelaars Pano Real Estate en Pattim van de familie Panckoucke hebben de definitieve omgevingsvergunning voor Westpark Veurne in handen. Dat wordt de naam van het retailpark aan het WVI-bedrijventerrein Monnikenhoek. Het winkelpark moet een toonbeeld worden van duurzaamheid en moet zijn deuren openen in het vierde kwartaal van 2022. Voor het concept tekent AAVO Architecten uit Moeskroen. De vastgoedontwikkelaar neemt ‘act local’ ook heel letterlijk en doet voor de  ruwbouw van het winkelpark beroep op Vanden Bussche Industriebouw uit Veurne.

Ondernemers met passie

Piet Panckoucke begon in de jaren negentig met de ontwikkeling van zogenaamd commercieel vastgoed en dit met zijn firma Pano Real Estate. Dik vijf jaar terug kwam daar een zusterbedrijf bij dat zich richtte op residentieel vastgoed: Pattim. Pattim wordt geleid door de twee zonen van Piet Panckoucke. De familie staat synoniem voor West-Vlaamse ondernemerschap met passie en met een ziel. Het project in Veurne zorgt voor een familiale primeur. "Het is de eerste maal dat Pattim en Pano Real Estate integraal gaan samenwerken", aldus dochter Lynn.

Rond deze tijd begint Pano Real Estate aan de grondwerken van het 11.350 m² grote project. “Al lopen er nog onderhandelingen met enkele huurders”, aldus ontwikkelaar Piet Panckoucke en zijn twee zonen. "Toch kennen vier van de negen winkelruimtes, allen met een oppervlakte tussen 600 en 2200 m², hun huurder al. Onder andere supermarktketen Lidl, kledingzaak Bel&Bo, meubelketen Jysk (de tegenhanger van Ikea) en voedingsconcept Bon’Ap bevestigden hun komst. Voor de vijf resterende winkelruimtes is er verregaande interesse, maar daarvoor zijn de onderhandelingen nog lopende.”

State-of-the-art qua duurzaamheid

Westpark Veurne (zie visual) zal volgens de familie Panckoucke volledig aan de hedendaagse ecologische tendensen beantwoorden. Zo voorziet een zonnepaneleninstallatie op het dak in 95 procent van de benodigde elektriciteit. Regenwaterputten vangen het hemelwater op en sluizen het door als spoelwater voor de toiletten. Nog een grote ecologische meerwaarde op de site: de parking, goed voor 310 plaatsen. "Die parking  leggen we aan met waterdoorlatende klinkers”, blikt Panckoucke vooruit. “Daardoor sijpelt het hemelwater in de grond. Zo mengen we dit natuurlijke water niet met afvalwater in een riolennetwerk."

Westpark Veurne komt daarmee tegemoet aan de problematiek van het grondwater, die de jongste jaren steeds luider klinkt. En de groene zoom ten slotte krijgt hulp van de gasten die huizen in het voorziene insectenhotel. “Al deze ingrepen maken van Westpark Veurne een CO₂-neutraal winkelpark en tonen aan dat commerciële ontwikkeling en een omgevingsbewustzijn moeiteloos hand in hand kunnen gaan”, klinkt het niet zonder trots bij de familie Panckoucke.

Complementair met binnenstad

Burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) ziet de komst van Westpark Veurne als een aanvulling op het aanbod in het stadscentrum. “Economie is één van onze stokpaardjes van deze legislatuur", aldus Roose. "We zetten volop in op de uitbouw en versterking van de handel in onze binnenstad. Maar het aantal grote percelen of handelspanden in de binnenstad voor grootschalige detailhandel is beperkt. Daarom zetten we in op een goed gelegen locatie, waar ruimte is voor grote entiteiten. Het aanbod van het retailpark wordt complementair met dat van de binnenstad. Om dit te garanderen werd er in een vroeg stadium een handelsvestigingsconvenant afgesloten met de ontwikkelaar. Daarin werden onder meer afspraken gemaakt over de minimale oppervlaktes per handelszaak.”

In nauwe samenwerking met het stadsbestuur en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) werd ook werk gemaakt van een mobiliteitsplan en van een globaal concept dat aansluit bij de uitstraling van de stad Veurne. De zichtgevel langs de Brugse Steenweg zal een knipoog vormen naar de historische binnenstad. "We zijn er dan ook rotsvast van overtuigd dat Westpark Veurne als aantrekkingspool extra bezoekers zal lokken naar de binnenstad en dat de handelaars in de stadskern hier mee de vruchten van zullen plukken.”, vervolledigt Panckoucke.