Van Peteghem Kulak

Minister Van Peteghem pleit in Washington voor tax op grootste vermogens

KORTRIJK - Alsof de Belgen al niet genoeg belast worden. Alsof België nu al geen wereldkampioen is voor het heffen van belastingen. Toch pleit minister Van Peteghem (CD&V) voor een nieuwe tax op de grootste vermogens. Hij ging deze week tot in Washington om het principe wereldwijd in te voeren. 

 

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem, neemt in zijn hoedanigheid van huidig EU-voorzitter, deze week deel aan de G20 bijeenkomst van de ministers van Financiën in Washington. Eén van de onderwerpen op de agenda is de mogelijke instelling van een wereldwijde taks op de grootste vermogens. Een voorstel dat minister Van Peteghem steunt, zo laat zijn kabinet weten.

De G20-vergadering in de Amerikaanse hoofdstad wordt georganiseerd in de marge van de IMF- en Wereldbank-jaarvergaderingen. Het Braziliaanse voorzitterschap van de G20 zet sterk in op de aanpak van de mondiale ongelijkheid. Het is in die context dat minister Van Peteghem het voorstel van de Fransen en Brazilianen steunt om naast de reeds goedgekeurde globale minimumbelasting en de globale digitaks ook aan een globale taks op de grootste vermogens te werken.

Fiscale ontsnapping sluiten

“Gelijklopend met de doelstelling van de wereldwijde belasting op multinationals, moeten we op wereldniveau ook durven nadenken over hoe we de grensoverschrijdende mobiliteit van de grootste vermogens, om zuiver fiscale redenen, kunnen inperken", aldus Van Peteghem. "Dit om te verzekeren dat ook zij hun eerlijke bijdrage leveren. Het voorstel zit nog in een vroege fase, maar het biedt perspectief om de netten voor fiscale ontsnapping richting belastingparadijzen verder te sluiten.”

Van Peteghem profileerde zich in de regering als de man die grote fiscale hervormingen zou doorvoeren. Vorig jaar kwam hij aan de KULAK nog zijn plannen toelichten (zie foto). Maar hij kreeg binnen de regering zijn ambitieus plan niet verkocht. Dan maar op een ander forum proberen een slag thuis te halen, moet hij allicht gedacht hebben.