Citymesh overname

Mitch De Geest verkoopt meerderheid in Citymesh aan Limburgse Cegeka

BRUGGE - De Limburgse groep Cegeka, Europese topspeler in de IT-wereld, verwerft de meerderheid in de beloftevolle Brugse telecomspeler Citymesh van stichter en CEO Mitch De Geest. Daarnaast blijft een deel van de aandelen in handen van het Limburgs klimaatbedrijf Nuhma en van het management van Citymesh. Aandeelhouders van het eerste uur, Michel Akkermans en Jurgen Ingels, stappen uit het bedrijf. Het huidige management, met Mitch De Geest als CEO, blijft de dagelijke operationele leiding op zich nemen. De combinatie Cegeka-Citymesh wil een eerste viool spelen bij de uitrol van 5G.

 

Met deze juridische operatie slaan de Europese IT-groep Cegeka en het West-Vlaamse telecomoperator Citymesh de handen in elkaar als vierde nationale operator. “Dankzij deze strategische samenwerking zijn we in staat om de expansie te accelereren, nieuwe innovaties uit te rollen en de échte integratie van 5G in de B2B-markt te realiseren”, zeggen Stijn Bijnens, CEO van Cegeka, en Mitch De Geest, CEO van Citymesh.

Cegeka is een toonaangevende Europese aanbieder van de meest uiteenlopende IT-oplossingen, inclusief het opzetten van mobile private networks (MPN’s) in een businessomgeving. Het Limburgse familiebedrijf werd in 1992 opgericht door André Knaepen. Anno 2020 staat CEO Stijn Bijnens aan de leiding van de onderneming vanuit het hoofdkantoor in Hasselt. De afgelopen jaren kende het IT-bedrijf een sterke groei. Cegeka noteerde een jaarlijkse omzetstijging van 15 tot 20 procent. In 2019 telde de groep bijna 5.000 medewerkers en behaalde het een geconsolideerde omzet van 561 miljoen euro. Vandaag heeft Cegeka vestigingen in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Italië, Tsjechië, Slovakije, Frankrijk, Rusland en sinds kort ook Moldavië.

Unieke marktpositie

De strategische samenwerking tussen Cegeka en Citymesh betekent een unieke kans op vlak van connectiviteit voor de industrie. Beide partijen benadrukken de noodzaak voor de ontwikkeling van steeds meer mobiele connectiviteitsoplossingen in de industrie en op maat van bedrijven. “Dit samengaan speelt daar op in met als troef de échte convergentie tussen telecom en IT”, aldus gewezen Manager van het Jaar Stijn Bijnens. “Beide ondernemingen zijn dan ook erg complementair aan elkaar. Dankzij deze krachtenbundeling wordt de vierde nationale operator opgericht, of met andere woorden de eerste échte industriële operator.”

Deze stap bezorgt Cegeka en Citymesh een unieke positie in de B2B-markt. Het biedt mogelijkheden om geïntegreerde end-to-end oplossingen op maat van bedrijven te ontwikkelen. Citymesh is al 15 jaar gespecialiseerd in draadloze connectiviteit. “Die connectiviteit zorgt ervoor dat de toepassingen van onze klanten  op een vlotte, betrouwbare en veilige manier gebruikt kunnen worden”, verklaart Mitch De Geest. “Cegeka erkent dat naadloze connectiviteit voor hun IT-oplossingen, (hosted) clouddiensten en applicaties cruciaal is. “

Belang van 5G

Cegeka en Citymesh willen zich vooral ook manifesteren in de 5G-markt, zowel in eigen land als in het buitenland. Citymesh zal binnen de Cegeka-group fungeren als dé partner voor connectiviteit. “Gridmax, de Waalse operator die in de eerste helft van 2020 werd overgenomen door Cegeka en ook beschikt over een 5G-licentie, wordt geïntegreerd in Citymesh”, verduidelijkt Stijn Bijnens.

Citymesh heeft al langer de ambitie om de rol van vierde operator op zich te nemen. Dit uit zich in de investeringen in een 4G- en 5G-licentie, de MVNO-deal met Proximus en de bestaande oplossingen voor offshore wind, industry & enterprise, de publieke sector en de entertainment markt. “Door dit verregaande partnership zal Citymesh over de nodige middelen kunnen beschikken om zijn positie als vierde operator kracht bij te zetten”, aldus Mitch De Geest. “Dit door zowel strategische overnames te doen als door het versneld uitrollen van mobiele private netwerken in de verschillende markten.”

Ook in de internationale offshore markt kent de 5G-revolutie een groot succes. Citymesh speelt daarin al een belangrijke rol. Het bedrijf voorziet daar 5G-netwerken die de bouw, het onderhoud en de monitoring van offshore windmolenparken ondersteunen.