thumbnail_IMG_20230921_115348_HDR

Modelmigrant Firoj Hossain opent luxebakkerij in hartje Brugge

BRUGGE - Op 21 augustus verkreeg de Bengaalse (Bangladesh) asielzoeker Firoj Hossain officieel de Belgische nationaliteit na een grondige en positieve screening en een spoedprocedure. Vandaag, een maand later, heeft hij in het centrum van Brugge (Smedenstraat) een luxe bakkerij geopend. Ondernemerschap blijkt nog altijd één van de beste manieren voor integratie.   

De West-Vlaamse ondernemer Philippe D'heygere kwam de Bengaalse vluchteling toevallig tegen, en had na een lang gesprek meteen vertrouwen in de man die graag Belg wilde worden. Een spoedprocedure werd opgestart bij Justitie en met goed gevolg. Firoj Hossain is een master in de wiskunde. Hij leefde al vijf jaar in Brugge en volgde, ook met succes, een inburgeringscursus. Nu heeft hij de Belgische nationaliteit op zak. Een voorbeeld van voorbeeldige integratie, zeggen mensen die hem goed kennen. Zijn droom - Belg én ondernemer worden- is inmiddels bewaarheid geworden.

In de Brugse Smedestraat stampte hij, de dag na het bekomen van zijn status als Belg, een eigen middenstandszaak uit de grond. "Het was mijn droom om hier te ondernemen en ik ben zeer dankbaar aan alle mensen die me geholpen hebben mijn droom waar te maken", aldus Firoj. Samen met zijn  businesspartner, Antwerpenaar Ronny Brands, zocht hij een geschikte locatie om een brood en banketbakker te beginnen. De ene bakt het brood en de gebakjes, Firoj verkoopt het in nu al zo goed als smetteloos nederlands.

Meerwaarde voor de stad

Samen hebben  ze om en bij de 15.000 euro geïnvesteerd in de opstart. Eén week na de opening kan F&R Patisserie al een positieve balans voorleggen met dubbel zoveel omzet als voorop gesteld in het businessplan.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw, op bezoek bij de nieuwbakken broodzaak, looft de wijze waarop deze migrant zijn nieuwe leven is begonnen. "Een perfect voorbeeld van integratie via het ondernemerschap om", aldus de Brugse burgervader. "Mensen zoals Firoj zorgen voor een meerwaarde in onze stad."