mohawk

Mohawk (moedermaatschappij Unilin, IVC) boekt historisch verlies

WIELSBEKE - Mohawk, de moedermaatschappij boven Unilin en IVC, heeft zijn jaarresultaten bekend gemaakt. Het rapport oogt niet fantastisch. De nummer één in vloerbekleding wereldwijd, noteerde over heel 2023 een recordverlies van 440 miljoen dollar, en dat op een omzet (net sales) van 11,1 miljard dollar. Tegenover 2022 vallen de sales ook terug met 7,7 procent.  

Wie Mohawk zegt, heeft het over een fabuleus bedrijf, zoals de cijfers aangeven: 43.300 werknemers wereldwijd, aanwezig in 170 landen, 19 eigen fabrieken in verschillende landen en 25.000 klanten. In de raad van bestuur zetelen tot voor kort drie West-Vlamingen (Bernard Thiers, Jan Vergote, Paul Decock). Filip Balcaen stapte zelf uit. Mohawk nam in het verleden de West-Vlaamse kroonjuwelen Unilin (2055) en IVC (2010) over.

Sterke man Jeff Lorberbaum liet bij wijze van commentaar op de jaarcijfers van 2023 weten dat de cyclus zich in een dal bevindt. "In de geven omstandigheden zit er niets anders op dan te herstructureren, de kosten te drukken en te proberen om de inflatoire druk onder controle te krijgen", aldus Lorberbaum. De topman verwacht wel een beter 2024, tenminste vanaf de tweede jaarhelft. Hij zei vooral te hopen op lager rentes zodat de conjunctuur opnieuw kan aantrekken. Steeds volgens Lorberbaum zal het herstel zich sneller manifesteren in de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt dan in Europa.