Bekaert yves kerstens landscape(2)

Multinational Bekaert heeft met Leuvenaar Yves Kerstens een nieuwe CEO

KORTRIJK - Oswald Schmid, gedelegeerd bestuurder en lid van de Raad van Bestuur van Bekaert, gaat op 31 augustus eerstkomend met pensioen, na de onderneming succesvol te hebben geleid in de afgelopen drie jaar. Hij stond bekend als 'wonderdokter'. Hij zal op diezelfde datum ook terugtreden als bestuurder. De Raad van Bestuur heeft de uit Leuven afkomstige Yves Kerstens benoemd als nieuwe topman. Hij was aan de slag bij Bekaert sinds 2021. Voordien werkte hij op hoog niveau voor Ernst & Young, Capgemini, Bridgestone en Axalta Coating Systems

Yves Kerstens was reeds lid van het Bekaert Group Executive en was Divisie-CEO van Bekaerts Specialty Businesses. De benoeming gaat in op 1 september 2023. De Raad van Bestuur zal Yves Kerstens coöpteren als bestuurder tot de Algemene Vergadering van Aandeelhouders die zal plaatsvinden in mei 2024.

Jürgen Tinggren, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf tekst en uitleg bij de wissel van de macht: “In naam van de Raad van Bestuur en het voltallige Bekaert-team wens ik Oswald oprecht te danken voor zijn toewijding, leiderschap en bijdragen tijdens een zeer uitdagende periode. We wensen hem het allerbeste toe tijdens zijn welverdiend pensioen. De leiderschapstransitie die we vandaag aankondigen is het resultaat van een goed voorbereid successieplanningsproces. Ik ben trots de benoeming van Yves Kerstens als CEO van Bekaert aan te kondigen. De Raad van Bestuur is ervan overtuigd dat Yves de juiste persoon is aan het roer van de onderneming. Zijn leiderschapscapaciteiten als Divisie-CEO en Chief Operations Officer zijn cruciaal geweest in de afgelopen jaren en zullen een essentiële factor zijn in het verwezenlijken van Bekaerts hoge ambities voor de toekomst.”

Bekaert heeft zich onder het leiderschap van Oswald Schmid verder ontpopt als een technologieleider in de sectoren van energietransitie, nieuwe mobiliteit, en koolstofarme bouwproducten, en dat in jaren die onder meer omwille van covid lang niet evident waren. De halfjaarresultaten van 2023 vielen niettemin tegen. De geconsolideerde omzet van 2,3 miljard euro (-8,2%) en gezamenlijke omzet van 2,9 miljard (-8,6%) bevonden zich in dalende lijn, voornamelijk het gevolg van lagere volumes, verrekende lagere grondstofprijzen en een ongunstige impact van wisselkoersbewegingen. Ook de winstcijfers kalfden af. Toch heeft Bekaert zelf het over een positief jaar.

foto: Oswald Schmid op de beurs (archief)