starters

Nationale startersindex geeft pluim aan West-Vlaanderen

KORTRIJK - Sinds het begin van de eeuwwissel zien we jaar na jaar een toename van het aantal nieuwe ondernemers. Het afgelopen jaar 2023 knoopt ook aan met de langetermijntrend, met - op federaal niveau -   120.478 oprichtingen die beantwoorden aan de kmo-definitie, een recordjaar. West-Vlaanderen haalt een goed rapport, zeker als het gaat om overleven.

Het is Graydon Creditsafe dat in zijn startersindex van 2023 een algemene en bijzonder diepgaande balans opmaakt. Als we Brussel buiten beschouwing laten en ons enkel concentreren op de startersdichtheid in Vlaanderen en Wallonië, dan zien we dat Vlaams- en Waals-Brabant de kroon spannen inzake starters, aldus Graydon. In Vlaams-Brabant zijn er 12,0 startende ondernemingen per 1.000 inwoners, terwijl er in Waals-Brabant 9,5 starters zijn per 1.000 inwoners.

De andere Vlaamse provincies scoren wat lager. Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgen met 10,6 en 10,1 nieuw opgerichte ondernemingen per 1.000 inwoners. Daarna volgen Limburg en West-Vlaanderen met startersdichtheden van telkens 9,8 starters per 1.000 inwoners. In Wallonië zijn de provinciale verschillen meer uitgesproken. Daar ligt de startersdichtheid in Waals-Brabant (9,5 starters per 1.000 inwoners) 3,5 punten hoger dan in de laagst scorende provincie Henegouwen (6,0 starters per 1.000 inwoners).

Beste overlevingsgraad in West-Vlaanderen

Het is bekend: de eerste vijf jaar zijn cruciaal voor starters. Wie de beginjaren overleeft en doorbijt, is in principe definitief gelanceerd.

Wat dat betreft is er uitstekend nieuws voor West-Vlaanderen. Op Vlaams niveau bedraagt de overlevingsgraad op vijf jaar 63,4%. Maar starters in West-Vlaanderen hebben steeds volgens de studie van Graydon de hoogste overlevingsgraad op vijf jaar met 66,2%. In Wallonië en Brussel wijken de overlevingsgraden met respectievelijk 65,6% en 65,5% niet significant af ten
opzichte van het cijfer voor Vlaanderen.

foto: archief Mediahuis