aviko-poperinge

Nederlandse Aviko opent middels investering van 200 miljoen euro een van de modernste frietfabrieken van Europa in Poperinge

POPERINGE - Aviko, onderdeel van Royal Cosun, behoort tot de top vijf van aardappelverwerkende bedrijven in de wereld en bestaat exact 60 jaar. Het jubileumjaar van Europa’s marktleider in aardappelproducten binnen het out-of-home segment, vooral de horeca, krijgt nu extra glans met de officiële opening van de nieuwe site in Poperinge. Een investering van 200 miljoen euro. In West-Vlaamse velden heeft het van origine Nederlandse bedrijf een site van acht hectare neergepoot die 220.000 kilo aardappelvlokken en maar liefst 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten produceert per week. Er werken 190 mensen in de fabriek. Het gaat om 125 nieuwe aanwervingen.

Aviko is in handen van ruim 8.000 boeren. Drie jaar lang is er, aan de rand van Poperinge, gewerkt aan de bouw en nu is alles kant-en-klaar. Een friettunnel van 67 meter  lang en een vrieshuis van 42 meter hoog met de oppervlakte van een voetbalveld moeten de sterke positie en de groei van Aviko bestendigen. Naar analogie met de tagline 'We bring joy to tables all over the world' heeft Aviko in 2021 2,5 miljard tafels bereikt. Maar de ambities reiken ook verder. Het doel voor 2025 is om dat cijfer op te trekken naar drie miljard.

Belgische frieten nummer één van de wereld

De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, vooral dankzij de groeiende behoefte in Centraal- en Oost-Europa en Azië. Een extra motivatie voor Aviko om zich te versterken in hét land van de friet. Een eretitel die niet enkel figuurlijk maar ook letterlijk aan België toebehoort, want ons land is sinds een vijftal jaar de grootste producent van diepvriesfrieten ter wereld.

Aviko heeft voor de regio Vlaanderen gekozen voor de centrale ligging in de Noordwest-Europese aardappelgordel, de knowhow in de regio en de kennis en het commitment van de Belgische medewerkers. De Poperingse site ligt letterlijk tussen de aardappelvelden en op een figuurlijke steenworp van de grens met Frankrijk. Daarom is het weinig verrassend dat zo’n 35 tot 40% van de 190 werknemers in Poperinge de Franse nationaliteit draagt.

Twee West-Vlaamse fabrieken

Ook in het vlakbij gelegen Proven, de oorspronkelijke site van Aviko in België, werken ongeveer 200 medewerkers. Daar worden purees, gratins en andere aardappelspecialiteiten bereid terwijl de productie in Poperinge aan frieten en aardappelvlokken gewijd is met een wereldwijde afzetmarkt.

In totaal telt Aviko een assortiment van ruim honderd aardappelproducten verkrijgbaar in meer dan 110 landen waar het vooral bedrijven in de foodservice, zoals horecazaken, bedient. Het merk Aviko is ook te verkrijgen in supermarkten.