Renasci management

Nederlandse multinational Borealis koopt Oostendse milieubedrijf Renasci van Luc Desender en Guy De Clercq

OOSTENDE - Vanuit ervaring in diverse sectoren waren Luc Desender en Guy De Clercq er in 2014 rotsvast van overtuigd dat er dringend moest geïnvesteerd worden in meer innovatieve oplossingen voor de afvalproblematiek en meer in het bijzonder de wereldwijd toenemende plastic afvalberg. Dat leidde naar de opstart van het vooruitstrevende en in Oostende gevestigde bedrijf Renasci. Nu heeft Borealis - op zijn beurt onderdeel van het Oostenrijkse concern OMV - alle aandelen overgenomen van het duo Desender-De Clercq.

Renasci werkte een totaal nieuw concept uit om de afvalproblematiek aan te pakken met een geïntegreerd proces. In 2019 werd de eerste steen gelegd van de eerste 'proof of concept' plant te Oostende, waarbij het ontwikkelde concept  Smart Chain Processing ® (SCP) op industriële wijze zou geïmplementeerd worden. In deze periode was de afvalproblematiek en de nood aan circulariteit en duurzaamheid al meer gemeengoed geworden en breder maatschappelijk gedragen. Circulariteit was en blijft tot op vandaag hot, en dat zal in de toekomst ook niet veranderen.

De innovatieve aanpak van het West-Vlaamse duo Desender-De Clercq heeft de voorbije jaren interesse gewerkt van meerdere grote industriële spelers uit de chemie en petrochemie die kwamen aankloppen bij Renasci. Dit resulteerde nu in de instap van Borealis, een van 's werelds grootste leveranciers van geavanceerde en duurzame oplossingen op het gebied van polyolefinen. Borealis had sinds de zomer van 2021 al een voet in huis in het kapitaal van Renasci ten belope van 10%. Dat leidde toen ook naar operationele en technologische  samenwerking tussen beide partijen. In januari 2023 vergrootte Borealis de participatie in Renasci tot een meerderheid van 50,1%. Nu heeft Borealis alle aandelen van de stichters  overgenomen. Luc Desender en Guy De Clercq zien zo hun opgroeiende 'tiener' volwassen worden in een ander 'gezin'.

Als part of the deal krijgt Luc Desender vandaag wel het recht om de ontwikkeling en uitrol van het SCP-concept verder te zetten, en dit in verschillende Europese landen. Hij heeft naar eigen zeggen al meer dan beloftevolle contacten die snel tot contracten zouden kunnen leiden.

Nieuwe wasdom

"We zijn overtuigd dat Borealis met deze overname een strategisch belangrijke transactie heeft gerealiseerd , zodat hun acquisitie tot verdere wasdom kan komen en mede de afvalproblematiek op onze planeet op een verantwoorde wijze mede kan helpen oplossen", zeggen Luc Desender en Guy De Clercq unisono.

Bij Renasci werken een tachtigtal mensen. Na de intrede van Borealis voor de meerderheid plus 1 (begin dit jaar) verlieten een aantal kaderleden al het bedrijf. Bruggeling Luc Desender, en zijn meewerkende zonen Nick en Steve, willen met eigen initiatieven ook verder blijven timmeren aan de weg van de circulariteit in afvalbeheer.