Neven Omer Jean Vander Ghinste en Edouard Vermeulen (Natan) herlanceren traditioneel Iepers bier

IEPER - Voor wie het niet zou weten: de topcouturier Edouard Vermeulen van het modehuis Natan, is een afstammeling van een Iepers brouwersgeslacht. De familie Vermeulen had een lange brouwerstraditie in de Westhoek. In 2022 nam Omer Jean Vander Ghinste de lokale brouwerij over. Nu krijgt het Ieperse biermerk Ypra een herlancering. Omer Jean Vander  Ghinste (brouwerij Vander Ghinste uit Bellegem) en modekoning Edouard Vermeulen zetten zich eendrachtig achter het nieuwe product. 'Brewed by Omer Vander Ghinste designed by Edouard Vermeulen'.   

Ypra is een zacht en fris blond bier van hoge gisting, met een lichte bitterheid en fruitige hoptoetsen van sinaas en pompelmoes. Dankzij de hergisting op fles krijgt Ypra z’n unieke aroma en smaak. Ypra is het resultaat van de zoektocht naar een evenwichtig en sterk gehopt blond bier waarin de beste eigenschappen van vijf verschillende hopsoorten naar boven komen. Hoppig, blond, West-Vlaams, Belgisch en 6 graden alcoholgehalte.

Ypra moet na Omer en Tripel LeFort het derde familiebier worden van Brouwerij Omer Vander Ghinste. De roots ervan gaan terug naar Ieper, waar Ypra het belangrijkste bier was van de in 1836 opgerichte Brouwerij Vermeulen. De brouwerij bleef actief tot in 1976, toen Charles Vermeulen - vader van Edouard Vermeulen van modehuis Natan - stopte met brouwen en alleen de distributie van bieren en frisdranken werd verdergezet.

Twee vakmanschappen samen

In 2022 kwamen twee eeuwenoude familiale brouwtradities samen: Brouwerij Vermeulen kwam toen in handen van Brouwerij Vander Ghinste. En dat was niet toevallig. Omer Jean Vander Ghinste, de vierde generatie Omer, is langs grootmoeders zijde verwant met de familie Vermeulen. Samen met zijn neef Edouard sloeg Omer Jean de handen in elkaar om Ypra nieuw leven in te blazen en de familietraditie verder te zetten.

Bij de herlancering van Ypra kwamen naast twee familiale brouwtradities ook twee vakmannen pur sang samen. Omer Jean Vander Ghinste en zijn neef Edouard Vermeulen, vandaag de bezieler van modehuis Natan, maakten de cirkel rond. Samen vormen ze een mooie match: Vander Ghinste met een brouwerstraditie van 130 jaar, Natan met een cruciale rol in de uitwerking van het ontwerp van Ypra. Vandaar de onderliggende leuze: 'Brewed by Omer Vander Ghinste, designed by Natan'. West-Vlaams ondernemerschap, nu eens anders bekeken.