Gambard

Nieuw boek belicht het merkwaardige leven van de vroegere Kortrijkse ondernemer Ernest Gambard

KORTRIJK - De Koninklijke Geschied-en Oudheidkundige Kring van Kortrijk publiceert op geregelde tijdstippen best merkwaardige boeken, ook over lokale ondernemers die in hun leven een merkwaardig verhaal bijeen schreven. Zopas werd het boek voorgesteld met de biografie van de gewezen Kortrijkse kunsthandelaar Ernest Gambard.

Ondernemen is van alle tijden, zo bewijst dit boek. Het opzet van deze publicatie was om een stand van zaken te geven over de familie Gambart die op het einde van de achttiende eeuw in Kortrijk kwam wonen. Deze studie over de Gambarts leidde echter tot heel wat nieuwe bevindingen. De verschillende auteurs startten elk een onderzoek met een eigen accent.

Paul De Paepe onderzocht de origine van de familie Gambart in Noord-Frankrijk en deed onderzoek naar de eerste generaties Gambarts in Kortrijk. Hieruit werd duidelijk dat Ernest Gambart uit een ondernemende familie stamde met diepe wortels in de uitgevers- en drukkerswereld. Zijn latere loopbaan in de prenten- en kunsthandel kwam dan ook niet bepaald uit de lucht vallen.

Bloeiende handel

Ingrid Goddeeris neemt ons mee in het spoor van de beroemdste telg van de familie Gambart: de prentenuitgever en kunsthandelaar Ernest Gambart. Via zijn verschillende opeenvolgende verblijfplaatsen (Kortrijk, Parijs, Londen, Spa en Nice) geeft zij een chronologisch overzicht doorspekt met genealogische en biografische gegevens. Aan de hand van nieuwe bronnen belicht zij bepaalde facetten van zijn leven die tot nu toe geen of weinig aandacht kregen. Daarnaast focust Goddeeris zich op de verschillende kunsthandeltechnieken (massaproductie van prenten, tentoonstellingen, gebruik van de pers en veilingen) die Gambart gebruikte voor zijn bloeiende handel.

Op basis van zijn connectie met bepaalde figuren legt zij het belang uit van Gambarts uitgebreid netwerk voor zijn succes. De auteur sluit af met de bespreking van meerdere schilderijen die Gambart naliet bij zijn dood in 1902. Zij verklaart tevens waarom het zo moeilijk is deze schilderijencollectie, waarmee hij zich liet omringen en die in 1903 grotendeels openbaar verkocht werd, te reconstrueren.

Huis van de kunst

Filippe De Potter van zijn kant ging dieper in op het otium van Gambart in Nice. De kunsthandelaar 'op rust' liet daar een villa, Les Palmiers, bouwen, waar hij de laatste decennia van zijn leven het grootste deel van zijn tijd doorbracht. Deze villa was niet alleen een thuis voor Gambart, maar ook een huis voor de kunst van zijn tijd.

De studie van een deel van zijn kunstverzameling laat ook toe enkele kunstenaars te belichten die een nauwe relatie onderhielden met Gambart. Zo kwamen er ook nieuwe elementen over de botanische interesse van Gambart aan het licht.