Elia prinses Elisabethzone

Nieuwe windmolenpark voor de kust vergt een investering van 2 miljard euro

ZEEBRUGGE - Elia heeft meer details bekend gemaakt over het nieuw te bouwen windmolenpark voor de West-Vlaamse kust. Het wordt een indrukwekkend dossier waaraan een prijskaartje hangt van liefst 2 miljard euro. Les frères ennemis Jan Denul en DEME, bekende baggeraars,  mogen allebei opdraven om de opdracht mee tot een goed einde te brengen.   

Het plaatsen van de funderingen van het Princes Elisabeth Eiland zal begin 2024 van start gaan en de bouw zal 2,5 jaar in beslag nemen. Daarna kan begonnen worden met de installatie van de hoogspanningsinfrastructuur die nodig zal zijn om de stroom aan land te brengen, zegt DEME. Het is de bedoeling dat het eiland een bouwsteen wordt van een geïntegreerd Europees netwerk van offshore opgewekte stroom. Het eiland wordt met andere woorden ook een doorgeefluik voor import of export van kilowatts, onder meer dankzij een verbinding met een gelijkaardige hub in Denemarken .

Het Prinses Elisabeth Eiland zal zich 45 kilometer diep in zee bevinden en beslaat 6 hectare. Het zal de capaciteit van offshore wind opkrikken van 2.200 megawatt tot 6.000 megawatt in 2030.  De bouw van het eiland wordt geraamd op 600 miljoen euro. Maar de infrastructuur die nodig is om de gewonnen elektriciteit aan land te brengen (denk ook aan Ventilus), valt het meest kostelijk uit. In totaal is er sprake van een investering van 2 miljard euro. 100 miljoen euro komt binnen via Europese subsidies.