Nieuwpoort-02

Nieuwpoortse projectontwikkelaars treffen minnelijke schikking met het gerecht

NIEUWPOORT - Het vastgoedduo Alain Cloet en Hendrik Danneels (Sea Coast) heeft in een strafzaak rond belastingfraude en witwassen een minnelijke schikking getroffen met het parket. In 2018 kwam het duo zwaar in opspraak wegens belastingsfraude en witwaspraktijken. De ondernemers Cloet en Danneels zijn sinds eind de jaren 90 samen actief op de vastgoedmarkt van Nieuwpoort. Onder de naam Sea Coast Group ontwikkelden ze meer dan 150 grote nieuwbouwprojecten, voornamelijk appartementen en hotels.

In mei 2018 vielen speurders binnen op een tiental adressen gelinkt aan het duo. Ze doorzochten onder meer het hoofdkantoor van de Sea Coast Group in Nieuwpoort. Cloet werd daarna voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij moest zich een tijdlang aan voorwaarden houden.

Na een gerechtelijk onderzoek van meer dan vijf jaar valt nu het doek over de zaak tegen de vastgoedontwikkelaars Alain Cloet en Hendrik Danneels. Dat meldt De Standaard (Mediahuis). Het openbaar ministerie heeft beide beklaagden een verruimde minnelijke schikking aangeboden, bleek dinsdag tijdens een zitting van de raadkamer in Veurne. Zo ontlopen ze een eventuele veroordeling voor witwassen en belastingfraude. De twee beklaagden hebben elk apart het voorstel aanvaard. Zij zullen elk de helft van de boete betalen. Daarna komt de strafvordering definitief ten einde.

Betaald is betaald

De hoogte van het boetebedrag is niet bekend. In de entourages van Cloet en Danneels is volgens de Standaard te horen dat het gaat om een ‘substantieel bedrag, dat werd bepaald op basis van de achterstallige belastingen die uit het strafdossier bleken’.

Bij het parket luidt het dat de twee in aanmerking kwamen voor een minnelijke schikking omdat ze hun volledige schuld aan de fiscus intussen hebben betaald.  "Als aan alle voorwaarden is voldaan, is het vrij gewoon om in dossiers van fiscale fraude een schikking te treffen", aldus procureur Kristof Lammens in De Standaard.

foto: Toerisme Nieuwpoort