Nieuws West-Vlaanderen Nieuwste werknemer van AZ Groeninge is… een hond

Nieuwste werknemer van AZ Groeninge is… een hond

Nieuwste werknemer van AZ Groeninge is… een hond

KORTRIJK – AZ Groeninge telt een nieuwe en wel heel bijzondere medewerker. Embrasse is de naam, een zwarte labrador die in een mum van tijd de harten in het Kortrijkse ziekenhuis veroverde. Hij is de eerste therapiehond van het huis. Samen met zijn baasje Evy, kinesiste in AZ Groeninge, helpt hij de mensen bewegen. “Hij zorgt niet alleen voor het welzijn van de patiënten, maar ook voor dat van de medewerkers”, zo heet het.

Embrasse komt van Purpose Dogs, een organisatie die honden kweekt met het oog op een sociale functie. Dus meestal honden die blinden begeleiden. Hij werd getraind bij Vrienden Der Blinden in Koksijde. Purpose Dogs is een organisatie van dierenartsen die hun best doen om alle soorten hulphonden gezonder te maken. Door selectie op gedrag en gezondheid proberen ze ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk honden hun opleiding effectief kunnen afmaken. De opleiding van hulphonden kost veel geld.

AZ Groeninge kwam na wat opzoekingswerk op het idee om in het ziekenhuis een hond te adopteren. Het idee van dierentherapie met ezels buiten kwam van de diensten psychiatrie, maar een dier in het ziekenhuis was nog een stap verder. Een hond is daar natuurlijk geschikt voor.  
Een hond kan getraind worden en is ook zindelijk. “Er zijn veel factoren die belangrijk zijn voor de ziekenhuishygiëne”, aldus begeleidster Evy. “Embrasse werd ook getest op multiresistente bacteriën. Dat moest van het ziekenhuis. Er is dus voldaan aan alle factoren om hem in het ziekenhuis toe te laten.”

Zin in een wandeling

De laatste stap was veiligheid ten opzichte van de mensen met wie Embrasse in contact komt. Ook dat werd diepgaand geanalyseerd. De hond gaat elke week mee op wandeling met de patiënten op de afdeling psychiatrie die focust op ouderen met een psychiatrische problematiek.

“De patiënten hebben er veel baat bij om met een hond op stap te gaan”, aldus Evy namens het ziekenhuis. “Er zijn mensen die geen zin in een wandeling hebben, maar als ze weten dat Embrasse meegaat, sluiten ze toch aan. Achteraf zeggen ze ook dat het hen deugd heeft gedaan. De patiënten mogen hem ook aan de leiband houden en dat geeft hen een gevoel van verantwoordelijkheid. Het is bewezen dat beweging dementie voorkomt. Rust roest zoals gezegd wordt. Soms hebben de patiënten geen zin om te bewegen, maar als Embrasse er is, komen ze met veel plezier. Zelfs als ze niet bepaald van honden houden, worden ze meegesleept door het enthousiasme van de andere patiënten. Ik denk niet dat er veel medicijnen zijn die dat onmiddellijk gelukseffect teweeg kunnen brengen.”

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.