Nieuws West-Vlaanderen Noordzeewind is een belangrijke energieleverancier

Noordzeewind is een belangrijke energieleverancier

Noordzeewind is een belangrijke energieleverancier

OOSTENDE, ZEEBRUGGE – De windparken voor de kust van West-Vlaanderen – in totaal zijn er dat 399 verspreid over negen windmolenparken – hebben vorig jaar zowat 6,77 terrawattuur (TWh) geproduceerd. Dat komt overeen met de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van bijna 2 miljoen gezinnen. Offshorewind voorzag in 2021 in 8 procent van die totale elektriciteitsbehoefte in ons land. Een en ander blijkt uit cijfers die de sector heeft vrij gegeven.

2021 was het eerste jaar dat alle offshorewindparken op 23 tot 54 kilometer voor de Belgische kust volledig operationeel waren. Sinds eind 2020 bedraagt de operationele windcapaciteit van de 399 windturbines, verdeeld over negen zones, 2.262 MW. Dat is vergelijkbaar met de capaciteit van de twee grootste kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 samen.

Het Belgian Offshore Platform, dat alle investeerders en eigenaars van windmolenparken in de Noordzee verenigt, schat dat dankzij de offshorewind jaarlijks 3 miljoen ton CO2 wordt bespaard. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-opname van 3.000 vierkante kilometer bos. Met andere woorden: men zou een oppervlak zo groot als Oost-Vlaanderen moeten bebossen om hetzelfde effect te creëren. 2021 was wel een jaar met weinig wind. Er werden lagere windsnelheden gemeten dan in 2020. Daardoor draaiden de Belgische windparken op zee slechts voor 34,4 procent van de tijd op volle capaciteit. Dat is minder dan de ongeveer 38 procent die gemiddeld voor offshorewind in de Noordzee wordt gerekend.

Toch bleven de windparken ook dit jaar ongeveer 90 procent van de tijd beschikbaar en dus elektriciteit produceren. In juni, de rustigste maand op zee, was dat 79 procent, in november 96 procent.

Nieuwe parken op komst

Vorig jaar bedroeg de totale elektriciteitsvraag in ons land 84,4 TWh. Dat komt na de daling van de elektriciteitsconsumptie in 2020 opnieuw in de buurt van het niveau van 2019 (84,9 TWh). Offshorewind voorzag in 2021 in 8 procent van die totale elektriciteitsbehoefte in ons land. Enkel Denemarken (18%) en het Verenigd Koninkrijk (14%) hebben een hoger aandeel van offshorewind in hun elektriciteitsmix.

Dit jaar komen er geen nieuwe windparken bij in de Belgische Noordzee. De Belgische overheid werkt aan een tender voor een bijkomende offshorewindparkzone  tegen de Franse grens van maximum 3,5 GW. Verwacht wordt dat de winnaars van de tender in twee fases in 2024 en 2026 worden bekendgemaakt. Het eerste park met een vermogen van 700 MW zou eind 2026 kunnen worden aangesloten, de volgende parken vanaf 2028. Tegen 2030 zal de offshorewindcapaciteit in de Belgische Noordzee opgetrokken worden tot 5,7 GW.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.