PortOostende_Columbia-Noren-scaled

Noorse investering van Columbi Salmon in Oostende (150 miljoen euro) krijgt tegenwind van uit de hoek van GAIA

OOSTENDE - In volle coronacrisis - september 2020 - kondigde het Noorse Columbi Salmon aan dat het wilde investeren in een nieuwe verwerkingsfabriek voor zalm in Oostende, goed voor 15.000 tot 20.000 ton zalm op jaarbasis. Daarbij gaven de Noren aan dat ze Oostende verkozen hadden boven Boulogne-sur-Mer. Nu blijkt dat de dierenrechtenorganisatie GAIA zich verzet wegens vragen over het welzijn van de te kweken vissen en tekent bezwaar aan bij de bevoegde instanties. Columbi Salmon zegt dat het terzake en bij het kweken de hoogste standaarden hanteert.  

Columbi Salmon is een grote naam. Het toonaangevende Noors bedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in het kweken van zalm, wil een duurzame productieafdeling openen in Oostende. De keuze viel op industrieterrein Plassendale 1 in Haven Oostende. In totaal zou er daar 13,5 hectare  worden ingenomen.  De kweekmethode die op het terrein uitgebouwd wordt, is een unicum in Europa. De totale investering bedraagt 150 miljoen euro en moet resulteren in 80 tot 100 directe jobs en evenveel indirecte. Deze investering kadert volledig in het verhaal van de Blauwe Economie, één van de speerpunten waarop Haven Oostende focust.

Columbi Salmon zal Atlantische zalm kweken (van ei tot een volwassen zalm) in tanks die op het land staan. Dit moest de grootste Atlantische zalmkwekerij ‘on shore’ worden in Europa. In 2023 wilden de Noren volledig operationeel zijn en jaarlijks 15.000 ton Atlantische zalm kweken. De Noren bekeken ook andere locaties, zoals het Franse Boulogne-sur-Mer, maar Oostende kreeg de voorkeur. Volgens Anders Hagen, CEO Columbi Salmon, werd in 2020 voor Oostende gekozen omdat zij het vooropgestelde businessmodel onmiddellijk begrepen.

Duurzaame aquacultuur

De aangekondigde investering komt nu deels op de helling te staan. Oostende heeft in principe een bouwvergunning afgeleverd die echter aangevochten wordt door GAIA. Charlotte Verkeyn, voorzitter van Haven Oostende en tevens schepen voor Economie (zie foto), begrijpt het verzet en de hetze niet goed, te meer omdat de universiteit van Gent en het Ostend Science Park het hele dossier inzake duurzame aquacultuur mee begeleiden.