ivan sabbe dec 2023

Ondernemer-politicus Ivan Sabbe kijkt voor u terug op de verkiezingen

BAVIKHOVE - Het heeft niet mogen zijn voor Ivan Sabbe en zijn ambitieuze plan om een nieuwe politieke partij (Voor U) van de grond te helpen. Aan ervaring, expertise en inzicht geen gebrek bij Sabbe. Ook het economisch programma van Voor U was op het lijf van veel ondernemers geschreven. Maar het gebrek aan sterke personen binnen de partij en de (schandelijke) struisvogelpolitiek van de media hebben het project mee helpen kelderen. Exclusief voor Made in West-Vlaanderen kijkt Sabbe terug op de verkiezingen.    

"We zijn met de partij Voor U een zeer ambitieus project aangegaan", aldus Sabbe. "We hebben op 3 maand tijd 350 kandidaten en 8.000 handtekeningen verzameld om aan de verkiezingen deel te kunnen nemen en dat voor 14 lijsten. Dit was op zich al een prestatie maar wel zeer sportief. We waren de enige partij die de ontvetting van onze overheid als 1ste agendapunt heeft en nauwelijks bij enige  andere partij te vinden is. Met ons 2de agendapunt, namelijk de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd, hebben we in de weinige publieke debatten, waaraan we mochten deelnemen, de andere partijen overtuigd en dit lijkt nu een mainstreamoplossing. Al deze maatregelen hebben we vervat in een koopkracht- en besparingsplan, maar dit alles was zonder de boycot van de media gerekend."

Wat met de media?

Sabbe is, terecht, niet te spreken over de rol die de media speelde. Voor U werd, spijts een officiële partij, totaal miskend en zelfs niet ens vernoemd. "Als alleen de klassieke partijen eerste keuze zijn om in conclaaf te gaan op tv & media, dan krijg je als nieuwe partij niet de kans om zich in het grote debat te mengen. Verkiezingen worden dan geen inhoudelijke Stemtest, maar een weergave van de toebedeelde zendtijd. We wensen de winnaars proficiat en hopen dat ze zo veel mogelijk werven en werken van Voor U opnemen in hun beleid. Want dat zal nodig blijven, anders doet Europa het voor ons. En dan zullen we niet veel te kiezen hebben. Aan de slag iedereen.

De tentakels van de pers gaan zeer ver, vindt Sabbe nog. "Als je de kiezers kan doen geloven dat N-VA de verkiezingen wint, terwijl ze status quo blijven, en het Vlaams Belang 4,17 % vooruit gaat maar de perceptie meekrijgt als verliezer ten opzichte van de door de pers gemaakte opiniepeilingen, dan wordt het duidelijk hoe sterk de 4de macht is."

Goed nieuws

"Het voorspelde verlies van de Open VLD kwam jammer genoeg niet bij ons terecht, maar verdeelde zich over de N-VA en Vooruit", besluit Sabbe sans rancune over het verlies van Voor U. "En de boze boeren ruilden de CD&V voor het Vlaams Belang. Maar de echte aardverschuiving gebeurde in Wallonië waar de MR maar liefst 8,19 % vooruit ging en 1 op de 3 kiezers kon bekoren. Les Engagés deden nog beter met 9,67 % winst en bekoorden 1 op 5 Walen. Meteen het einde van de onvermijdelijke PS en de dageraad van een nieuw Wallonië. De echte gamechanger is duidelijk in Wallonië en van daaruit zijn de sociaal-economische maatregelen die wij in ons programma hadden, te verwachten."