Picture1 Foto pdv

Onderzoekers Howest willen met bedrijven de strijd aanbinden tegen dementie

KORTRIJK - Onderzoekers van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, hebben een applicatie met games ontwikkeld om de hersengezondheid van ouderen in kaart te brengen en het belang ervan te promoten. “Hiermee willen we ook de eerste signalen van dementie vroegtijdig detecteren", aldus de onderzoekers van Howest. "Nu gaan mensen vaak te laat naar de dokter.”

Volgens het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen krijgt 1 op de 5 mensen ooit te maken met dementie. Dat is veel. Kunnen we daar zelf iets aan doen? Of moet je gewoonweg geluk hebben dat het jou niet overkomt? Dat is wat kort door de bocht, zo blijkt. “We worden steeds ouder, wat betekent dat ook de kans op hersenaandoeningen, zoals dementie, groter wordt”, zegt Wing Ting To, onderzoeker bij Vital Brains, de onderzoeksgroep van Howest. “Er is helaas nog geen medicijn gevonden om de ziekte te genezen, maar steeds meer studies tonen aan dat een gezonde leefstijl de kans op dementie wel kan verkleinen.”

Een gezonde leefstijl, dat betekent ook gezonde en vitale hersenen. Het interdisciplinair onderzoeksproject Vital Brains promoot daarom een goede hersengezondheid. “We willen mensen bewust maken van het belang van een hersengezonde levensstijl én risicogroepen sneller opsporen", heet het. "Dat doen we aan de hand van een vragenlijst over de leefstijl en games die het cognitief functioneren in kaart brengen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat digitale testen en games op smartphones of tablets kunnen worden gebruikt om het cognitieve functioneren te evalueren bij ouderen.”

Partners gezocht

De onderzoeksgroep testte de app intussen uit in samenwerking met NEOS, S-Plus en Mintus. “En we zijn heel tevreden”,  zegt Wing. “Na elke test hebben we aanpassingen gedaan op basis van de feedback van de gebruikers. Ons doel is om de eerste signalen van hersenaandoeningen, zoals dementie, vroegtijdig te detecteren zodat hulpverlening sneller kan worden ingeschakeld. Nu gaan mensen vaak te laat naar de dokter.”

Dit onderzoeksthema heeft een grote maatschappelijke waarde. Daarom hoopt Howest om partners te kunnen overtuigen om mee te stappen in het verhaal. “We zoeken nu vooral kennisinstellingen en technologische partners om de app verder te ontwikkelen en mee te lanceren, organisaties die interesse hebben, mogen ons contacteren”, besluit Wing Ting.

Meer info: www.vitalbrains.be