DCIM100MEDIADJI_0934.JPG DCIM100MEDIADJI_0934.JPG

Ook West-Vlaanderen wil industrieel erfgoed centraal stellen

KORTRIJK  – 2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Voor industrieel erfgoed worden in heel Europa speciale projecten op touw gezet. West-Vlaanderen blijft niet achter.

Op 7 december jongstleden gaf de Europese Commissie in Milaan het officiële startsein voor het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (European Year of Cultural Heritage). Door de EFAITH, de Europese Federatie van Verengingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed, werden voor zes maanden speciale thema’s vastgelegd. In de loop van die maanden zullen in alle landen door verenigingen initiatieven rond dat thema georganiseerd worden, van congressen over opendeurdagen tot tentoonstellingen.

In maart wordt gestart met een focus op het erfgoed van energie en aandrijven. Molens, stoommachines, motoren, centrales, enzovoort zullen dan overal in de aandacht geplaatst worden. “Naast drie windmolens staan er op het grondgebied van Kortrijk nog vier indrukwekkende stoommachines, en daarmee is de stad een unicum in Vlaanderen”, aldus erfgoedexpert par excellence Adriaan Linters. “Ook in de ietwat ruimere omgeving staan tal van stoommachines, procentueel zelfs het grootste aantal van heel Vlaanderen. Zo onder meer in Kuurne (3), in Menen (1), in Izegem (1) en in Deerlijk (1). En dan is nog de collectie bij Vyncke in Harelbeke, alsook de stoomturbines in Transfo Zwevegem.”

Stoom-weekend

Het weekend van 17-18 maart zou in heel Europa een stoom-weekend moeten worden. Daarom lanceert de West-Vlaamse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie nu al een oproep naar gemeenten, verenigingen en vrijwilligers, om tijdens dat weekend zo veel mogelijk stoommachines voor het publiek open te stellen en er een echt ‘stoom-feest” van te maken. Vrijwilligers die willen meewerken kunnen zich melden via west-vlaanderen@vvia.be.