Blue Economy Lab

Oostende krijgt een state-of-the art opleidingscentrum voor de blauwe economie

OOSTENDE - Oostende krijgt er in de nabije toekomst een state-of-the-art opleidingsinfrastructuur bij. Het Training Lab Blue Economy moet de digitale en technische skills van huidige en toekomstige werknemers in de blauwe economie naar een hoger niveau tillen. Daarvoor slaan Syntra West, Howest, VIVES en UGent voor het eerst de handen in elkaar.

De noodkreet van bedrijven actief in de blauwe economie klinkt steeds luider. De sector evolueert op technologisch vlak razend snel, maar het opleidingsaanbod sluit nauwelijks aan bij de noden van bedrijven. De zoektocht naar goed technisch en digitaal geschoold personeel wordt daardoor alsmaar moeilijker. Het is de ambitie van Syntra West, Howest, VIVES en UGent om via het Training Lab Blue Economy de werknemers van vandaag en morgen klaar te stomen voor een job in de blauwe economie.

Place to be

Het Training Lab Blue Economy zal gehuisvest worden in Bluebridge (Ostend Science Park), en is eigendom van POM West-Vlaanderen. De kennisinstellingen zullen het Training Lab uitbaten en er verschillende opleidingen aanbieden.

Daarvoor zullen ze onder meer gebruik maken van de meest innovatieve technologieën om nieuwe vaardigheden aan te leren of huidige skills bij te schaven. Denk daarbij vooral aan VR en AR, maar ook aan cobots en een gesimuleerde controlekamer van een windmolenpark. Het Training Lab Blue Economy wordt met andere woorden de place to be voor studenten en werknemers in de blauwe economie om hun skills een boost te geven.