bakker oostende eigen graan

Oostendse bakker Luc David openbaart zijn liefde voor graan

OOSTENDE – Graanvelden horen bij zomerse taferelen. De Oostendse bakker Luc David (Bakkerij DeCock) moet je niet overtuigen. Deze zomer neemt hij een opmerkelijk initiatief: hij wil de consument via zelf georganiseerde graanontbijten laten ontdekken wat graan werkelijk betekent in en voor de natuur. Luc David heeft recht van spreken want hij kweekt zijn eigen graan.

Op van de bioboerderij Caiphashoeve in Leffinge kan je bij Klaas De Vreese en Teja De Prins genieten van een heerlijk ontbijtje in het graan. Op de velden van de Caiphashoeve werd vorig jaar zo’n 2,5 hectare biograan ingezaaid voor Bakkerij DeCock uit Oostende. Binnenkort kan er geoogst worden. “We verwachten zo’n 5 à 6 ton graan per hectare”, wet Luc David. “Dat is beduidend minder dan bij gemanipuleerd graan, ongeveer de helft. Daartegenover staat dat het niet alleen duurzaam en biologisch is, ons graan heeft ook een hogere voedingswaarde en een betere verteerbaarheid. Het zelf kweken van graan past in onze terugkeer naar vroegere tijden en authenticiteit. Een duidelijke herkomst van de voeding is voor steeds meer mensen alsmaar belangrijker, de korte keten. Wij spelen daar graag op in. We willen zo ook een belangrijk signaal geven naar de klant. Door dit project tonen we aan dat duurzame landbouw en voeding samen gaan.”

Het kweken van eigen biograan is een proefproject voor Bakkerij DeCock. “In het beste geval levert dit ons een oogst op van een goeie 12 ton”, aldus Luc David. “We verbruiken jaarlijks echter zo’n 50 à 60 ton, voornamelijk Fleur de Berry. Maar als ons proefproject succesvol is, dan kunnen we uiteraard uitbreiden.”

Uniek aanbod

Uniek is dat Luc David en zijn vrouw Christel Inghelbrecht deze zomer in samenwerking met de Caiphashoeve ook ontbijtjes serveren in het graan. Fietstoeristen en andere lekkerbekken zullen er kunnen proeven van het lekkers dat het veld voortbrengt. Aan de lange tafel in het graan is er plaats voor tien mensen. Luc en Klaas staan elk in hun bedrijf voor eerlijke voeding uit eigen streek. “Consument kunnen een ontbijt bestellen, ervan genieten in het tarweveld en terug volledig in contact komen met de herkomst van wat je op dat eigenste moment in je mond stopt”, zeggen de idealistische initiatiefnemers. Via een eerlijk, smaakvol en ecologisch brood kunnen ze ook kennis maken met de telers van het graan én de makers van het brood.”

Info en reservaties: Bakkerij DeCock, Langestraat Oostende, 059/703173 of info@bakkerijdecock.be