elicio

Oostendse Elicio sleept in Frankrijk contract in de wacht voor de neus van ‘majors’

OOSTENDE - Een consortium met ook het Oostendse Elicio aan boord, bouwt het eerste grote drijvende windmolenpark voor de Franse kust. Grote namen uit de sector kregen het nakijken. Onder hen majors zoals Engie, TotalEnergies, Shell en RWE. Het park in kwestie zal goed zijn voor een opgewekt vermogen van 270 megawatt en komt te liggen voor de kust van Bretagne, zo laat het Oostendse bedrijf (het vroegere Electrawinds) weten. Aan de deal hangt een prijskaartje dat de 1 miljard euro zou kunnen benaderen.

Drijvende windmolenparken zijn de toekomst. Daar zijn alle experten het over eens. Frankrijk springt alvast nu al op de kar en laat zo'n windmolenpark bouwen in zee ter hoogte van de stad Lorient.
Het 50/50 consortium tussen Elicio en BayWa kreeg het order toegezegd. BayWa  is een vennootschap van de Duitse boerenbond en het Zwitserse infrastructuurfonds EIP. Het duo is ook kandidaat voor een gelijkaardig project voor de kust van Marseille. Pennavel won de aanbesteding omdat het de laagste prijs bood. Het winnende bod van 86,45 euro per megawattuur betekent een korting van 38 procent op de maximumprijs van 140 euro.

50 parken op zee

In lijn met de ambitieuze doelstelling wil de Franse regering tegen 2050 zo'n 50 offshore windparken in gebruik nemen voor een totaal aan 45 GW aan energie, Het Breoense park, het eerste in zijn soort dat de naam Pennavel meekreeg,, is van cruciaal belang om de opkomende industrie van drijvende windenergieprojecten in Frankrijk een boost te geven en een benchmark te worden voor toekomstige ontwikkelingen over de hele wereld, zo laat Elicio nog weten.
foto: Elicio