Nieuws West-Vlaanderen Oostendse familie Vanmoerkerke (Qrf) koopt iconisch en historisch pand in hartje Gent

Oostendse familie Vanmoerkerke (Qrf) koopt iconisch en historisch pand in hartje Gent

Foto Qrf

Oostendse familie Vanmoerkerke (Qrf) koopt iconisch en historisch pand in hartje Gent

OOSTENDE – De vastgoedgroep Qrf, met de West-Vlaamse familie Vanmoerkerke als referentie aandeelhouder, heeft het ‘Sarmacomplex’ aan de Gentse Korenmarkt  – ook wel bekend als het HEMA-gebouw – gekocht voor 21 miljoen euro. Dat meldt het bedrijf. Verkoper van dienst is Redevco, één van de grootste eigenaars van winkelpanden in België. Qrf zelf beweegt zich op hetzelfde terrein en heeft ook grote panden in de Veldstraat en Langemunt. “De aantrekking van Gent als één van de belangrijkste centrumsteden van België stijgt”, zo luidt de commentaar.

De wat oudere Gentenaars kennen het gebouw nog als het ‘Sarmacomplex’, of zelfs de ‘Grand Bazar’. Het winkelcomplex werd 120 jaar geleden gebouwd, maar werd helemaal verwoest bij een grote brand in 1946. Er werd in de jaren ‘50 een nieuw winkelcentrum gebouwd en de warenhuisketen Sarma nam er zijn intrek. De firma zou er blijven tot begin 2001.

Na een stevige verbouwing, werd het pand verhuurd aan een hele reeks winkels. Die betalen er samen 1,36 miljoen euro huur voor, meldt Qrf. “Het complex is met zijn totale oppervlakte van 12.000 vierkante meter een van de grootste in de Gentse binnenstad”, klinkt het nog in een persbericht.

Grote drie

Het vastgoedbedrijf heeft nu winkelpanden in handen in de ‘grote drie’ van het winkelhart van Gent: de Langemunt, de Veldstraat en de Korenmarkt. Qrf kocht vorig jaar voor 9 miljoen euro ook het voormalige gebouw van FNAC in de Veldstraat, en is begonnen aan een grootschalige renovatie met de bedoeling er winkels maar ook kantoren in onder te brengen. “We zetten in op de stijgende aantrekking van Gent als èèn van de belangrijkste centrumsteden van België”, klinkt het bij de familie Vanmoerkerke die 30 procent van Qrf beheert. William Vanmoerkerke, zoon van de betreurde Mark, leidt Qrf als CEO sinds 2019.

Nog een parel

Nog dit en voor de volledigheid van de informatie: ook in Gent kocht de Brugse projectontwikkelaar Johan Vandendriessche de voormalige Nijverheidsschool in de Gentse Lindenlei. Alweer een iconische parel in West-Vlaamse handen. Hij betaalde er 17 miljoen euro voor. Vandendriesche is bekend als de man achter de renovatie van The Grand in Nieuwpoort.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.