Oostende visveiling

Oostendse vismijn toont grote ambitie

OOSTENDE - De Oostendse Vismijnsite is volop in beweging. Er is een nieuwe food-grade exploitatiehal, er komt een toegangspunt tot grote volumes zeewater, en in de pakhuizen is plaats gemaakt voor een incubator voor start-ups en scale-ups. Met de oprichting van Marifish.inc vullen het European Food Centre (EFC), Voka West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen deze unieke infrastructuur nu ook aan met intensieve coaching en een ondernemende community. “We willen innovatieve bedrijven in aquacultuur en visserij 2.0 zo alle kansen geven om zichzelf op de kaart te zetten”, klinkt het.

Aquacultuur is een brede sector, die gaat van het onshore kweken van zeewier en vis over de verwerking van mosselen en oesters tot de ontwikkeling van (data)technologie om al die activiteiten makkelijker en duurzamer te maken.

Sylvie Becaus is gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Visveiling (onderdeel van EFC) en overtuigd van het belang van aquacultuur, ook voor de traditionele visserij. “De traditionele visserij heeft het niet makkelijk en is de omslag aan het maken naar een duurzame, vernieuwende sector, visserij 2.0, zeg maar. Aquacultuur vervangt de traditionele visserij niet, integendeel, de twee zijn complementair en kunnen elkaar versterken. Aquacultuurconcessies maken bijvoorbeeld gebruik van hetzelfde type sensoren en dataprocessors, maar ook in de verwerking en verkoop van de producten is er complementariteit met de visserij”.

Nood aan bedrijven

​De hoge investering in topinfrastructuur op de Oostendse Vismijnsite, mee mogelijk gemaakt dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, is dus zeker geen overbodige luxe. Innovaties in de aquacultuur krijgen er zo alle kansen, terwijl ook de traditionele visserij op die manier nieuwe ideeën binnentrekt.

Maar topinfrastructuur alleen is niet genoeg. Jonge, innovatieve bedrijven hebben ook nood aan begeleiding en een sterk ecosysteem om een plaats op de markt te veroveren en te kunnen doorgroeien.

Kruisbestuiving werkt

Dat kruisbestuiving werkt leerden Voka West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen al met de uitbouw van Brugge.inc in Brugge. Gedelegeerd bestuurder Bert Mons van Voka West-Vlaanderen: “De combinatie van infrastructuur met intensieve coaching en een ondernemende community is in Brugge een ijzersterke formule gebleken. We willen die expertise ook hier inzetten en startende en groeiende ondernemingen in de nichemarkt van aquacultuur ondersteunen. Door hen te coachen en in contact te brengen met corporates en de traditionele visserij, kunnen ze niet alleen sneller naar de markt doorstromen maar leggen we meteen ook de basis voor nieuwe synergieën en innovaties.”

​De jonge ondernemingen kunnen bij Marifish.Inc ook rekenen op wetenschappelijke ondersteuning, niet alleen door de nabijheid van topkennisinstellingen in de buurt maar ook dankzij de samenwerking met een wetenschappelijk comité. “Vanuit de UGent willen we Marifish alvast actief ondersteunen, ook via ons levenslang leren programma”, bevestigt Margriet Drouillon. Zij is businessdeveloper aquacultuur en blue life sciences aan de UGent.

foto: Oostende visveiling